Sărbătoarea

Publicat de Bogdan Ivanov  /   May 03, 2013 - 11:42 am  /   Publicat în Editorial  /   1 Comentariu

Calitatea trăirii noastre umane se oglindește perfect în felul în care ne raportăm la sărbătoare, privită ca evenimentul ce rupe ordinea firească a lucrurilor și a curgerii timpului și care reașează relațiile dintre oameni la un alt nivel. Pe lângă faptul că sărbătoarea transfigurează timpul și îl transformă într-unul al bucuriei unice, ea ar trebui să schimbe în aceeași măsură și omul, transformându-l din individ, într-un om al comuniunii și al deschiderii spre semenii săi și spre Dumnezeu.

Trăită de cele mai multe ori superficial, sărbătoarea dă expresie mai mult bucuriilor egoiste și a lipsei de măsură, decât senitmentului reconfortant al regăsirii de sine revărsată spre aproapele, într-o fericită comuniune și prietenie sfântă. Judecând lucrurile în profunzime, în sărbătoare nu îți mai aparții, ci ești chemat spre întâlnirea cu ceilalți, și astfel, sărbătoarea devine timpul bucuriei regăsirii oamenilor de lângă tine. Mai departe se poate spune și că masa festivă, care însoțește obligatoriu sărbătoarea, trebuie privită nu doar ca pe un bun prilej de a mânca, ci mai ales ca pe „un simbol al iertării, al împăcării, al păcii, al bucuriei regăsirii oamenilor laolaltă în jurul aceleiași mese, față către față, ochi către ochi, inimă către inimă, speranță către speranță”, după fericita exprimare a Mitropolitului Bartolomeu.

Pentru toate acestea omul trebuie să își trăiască în primul rând sărbătoarea în dimensiunea ei sufletească, să-și vină în sine și să simtă mai mult bucuria unică a vieții, să descopere bucuria iertării și a împăcării, să treacă prin emoția așteptării marii vești, dar și să știe să ofere la rândul lui bucurii celor de lângă el. Și dacă tot ne apropiem de Paști, Sărbătoarea prin excelență, să nu cădem în ispita de a trăi acest miracol doar la nivel exterior, ci mai ales să ne dorim ca învierea să se producă în sufletele noastre și de acolo, ca pe bunul cel mai de preț să o oferim celor de lângă noi, în daruri de iertare, bucurie, pace, blândețe, bunătate.

Așa că sărbătoarea înseamnă pregătire, așteptare, emoție, deschiderea inimii, dar mai presus de toate înseamnă căutarea lui Dumnezeu și a semenului cunoscut sau nu, rătăcit sau nu, care așteaptă de la tine marea veste a sărbătorii Învierii Domnului, că moartea nu există.

Un comentariu

  1. Ana 3 May 2013 12:41 pm

    Minunat , tot ce ne spuneti, exista un mare adevar in continutul acestui articol si pe de alta parte transmite emotie si o stare de liniste sufleteasca, Multumim, parinte!

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.