Modernizarea drumurilor judeţene mai aşteaptă: s-a împotmolit în ariile protejate

Publicat de Codruța Simina  /   May 02, 2013 - 10:20 am  /   Publicat în Local, slider  /   Nici un comentariu
Gropile din drumurile judeţene au nevoie de studii speciale de impact asupra mediului / FOTO (c) presalocala.com

Gropile din drumurile judeţene au nevoie de studii speciale de impact asupra mediului / FOTO (c) presalocala.com

Patru drumuri judeţene pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a inclus în lista de reabilitări mai au de aşteptat până să fie reparate. Asta pentru că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj a solicitat pe fiecare bucată, în parte, studii de impact asupra mediului pentru a elibera avizul necesar demarării lucrărilor. Drumurile au fost făcute înainte de 1990 şi nu s-a intervenit, de atunci, niciodată asupra lor pentru reparaţii. Mai precis, e vorba de bucăţile de DJ Câmpia Turzii – Frata, Chinteni -Vultureni -Panticeu, Răscruci -Borşa -Aşchileu şi Apahida-Cojocna.

“Am primit şi noi această indicaţie, să facem studiu de impact asupra mediului. Eu sincer să vă spun nu ştiu de ce trebuie făcute, pentru că noi nu depăşim conturul drumului. Mai multă poluare se creează acum, cu ele stricate, pentru că se consumă mai mult carburant pe aceste drumuri, se ridică tot praful în aer…”, a explicat pentru RedacţiadeŞtiri.ro, Liviu Bota, directorul Regiei Autonome de Administrarea Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj.

Pe de altă parte într-un răspuns oficial, APM Cluj arată că cele patru drumuri intră sub incidenţa unei Hotărâri de Guvern şi a unei Ordonanţe care stipulează cerinţe suplimentare pentru drumurile aflate în apropierea ariilor protejate. Mai exact, directorul APM Cluj Gheorghe Crăciun a explicat că, de exemplu, în zona Borşa trăieşte o specie de fluturi protejată de lege, iar în alte zone ar avea cuiburi păsări protejate.

Astfel, APM Cluj arată că modernizarea drumurilor judeţene menţionate “intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind regimul ariilor naturale protejate”, din cauză că amplasamentele sunt situate în imediata vecinătate sau în interiorul ariei protejate. “APM Cluj a decis necesitatea declanşării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv a procedurii de evaluare adecvată pentru aceste proiecte”, se mai arată în răspunsul APM Cluj.

Pentru cele patru tronsoane menţionate ar fi trebuit să înceapă lucrările de modernizare în luna aprilie a acestui an, potrivit unui grafic al CJ Cluj, iar firma care a proiectat şi va face modernizarea propriu-zisă a drumurilor este Kiat.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.