Maestrul comediei umane, regizorul Jiří Menzel va fi premiat la TIFF 2013

Publicat de Bianca Felseghi  /   May 09, 2013 - 2:54 pm  /   Publicat în Cultură, slider  /   Nici un comentariu
In slujba regelui Angliei a fost ultimul film al lui Menzel văzut în România/FOTO: poftadecultura.blogspot.ro

In slujba regelui Angliei a fost ultimul film al lui Menzel văzut în România/FOTO: poftadecultura.blogspot.ro

Unul dintre maeştri cinematografiei ceheşti şi internaţionale, Jiří Menzel va primi premiul pentru întreaga carieră în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) care se va desfăşura în perioada 31 mai-9 iunie.

Venirea lui Jiří Menzel la Cluj-Napoca este un eveniment de primă mărime, regizorul fiind unul dintre fondatorii Academiei Europene de Film, coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová.

Jiří a câştigat în 1968 Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu “Trenuri bine păzite/ Closely Watched Trains/ Ostře sledované vlaky”, unul dintre cele șase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată pelicula “Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková”, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, adaptare tot după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus lui Jiří Menzel a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin.

Pe ecranele româneşti, Menzel a fost prezent în 2007 cu una dintre cele mai savuroase comedii-negre realizate pe subiectul nazismului în Europa, “În slujba regelui Angliei” câştigând premiul FIPRESCI la Berlin şi fiind încă o dată propunerea Cehiei la Oscaruri.

Puteţi umări mai jos un fragment din acest film:

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.