Vieţile secrete ale Grădinii Botanice au fost reprezentate pe Scena Urbană

Publicat de Redacția de știri  /   April 07, 2013 - 12:58 pm  /   Publicat în Cultură, slider  /   Nici un comentariu
Poveştile şi sculpturile carte ale lui Denis Tricot au primit suflet în Grădina Botanică/FOTO: Adi Hădean (c)

Poveştile şi sculpturile carte ale lui Denis Tricot au primit suflet în Grădina Botanică/FOTO: Adi Hădean (c)

Strada Senei colţ cu altă stradă, ora zece şi treizeci de minute, noaptea, un om cu pălărie şi impermeabil se clătină şi o femie îl zgâlţâie, ea îl scutură şi îi vorbeşte. Pălăria îi stă pe o parte şi pălăria ei stă să cadă pe spate, ea îi vorbeşte el îşi scutură capul, amândoi sunt foarte palizi. Bărbatul ar vrea să plece, să dispară, să moară, dar femeia are o poftă teribilă de viaţă şi cu vocea-i şoptind, nu poţi să n-o auzi, e un ţipăt o poruncă, un teamăt. E vocea ei ca o şoaptă, că vocea unui nou născut care dârdâie de frig în mormânt, într-un cimitir iarna, ţipătul cuiva cu degetele strânse de o uşă.

Bărbatul o priveşte, îşi întoarce capul şi povestea a încetat, pe strada Senei colţ cu altă stradă. Femeia continuă… pune aceeaşi întrebare… Pierre, Pierre spune-mi adevărul, spune-mi tot! Pierre spune-mi adevărul. Pierre nu ştie ce să spună şi nu ştie ce să răspundă… Pierre şopteşte, linişteşte-te iubito, eşti nebună! Dar nici nu ştie cât adevăr spune, cât adevăr a spus pe strada Senei colţ cu altă stradă. În faţa lui o maşină de scris scrisori de amor, o maşină de suferit, o maşină care cere socoteală, care-i spune… Pierre spune adevărul! Pe strada Senei colţ cu altă stradă”.

Nu e începutul unui thriller cu Humphrey Bogart, ci o poveste de dragoste narată de actriţa Ileana Negru la seara poveştilor din Grădina Botanică, probabil împărtăţită de mii de studenţi şi îndrăgostiţi care au trecut în ultimi 80 de ani prin Cluj.

Câteva sute de vizitatori au participat la vernisajul primei sculpturi-carte, dintr-o instalaţie realizată de artistul francez Denis Tricot, şi au ascultat istoriile nescrise ale clujenilor, adânc înrădăcinate în lumea vegetală a grădinii.

“Perla Clujului” cum a numit-o actualul director al Grădinii Botanice, Vasile Cristea, ascunde multe poveşti şi are o viaţă secretă. El însuşi şi-a amintit că a vizitat prima oară grădină în 1964 într-o excursie cu liceul, şi că s-a adăpostit la umbră ca să înveţe pentru examenul de Morfologie a plantelor, mărindu-şi nota de la 7 la 10.

Scriitorul Alexandru Laszlo spune că s-a născut peste drum de grădină, într-o casă care acum e hotel şi că singurul drum către creşă pe care îl putea face fără să urle şi să plângă, era unul improvizat printr-o spărtură de gard, prin Grădină.

Pilotul de raliuri Bogdan Marişca asociază Grădina cu destinaţii şi drumuri care se deschid. Mărturiseşte că aici a simţit emoţia despărţirii de colegii din liceu, dar şi că a vizitat-o alături de copii lui în urmă cu 3 ani .

Evenimentul “Poveşti din Grădină” a avut loc sâmbătă după-amiaza, în organizarea Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Cluj. (Articol realizat de Andreea Dulap).

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.