Se vinde la bucată investiția “majoră” care ar fi trebuit să lege virtual localitățile din Cluj

Publicat de Codruța Simina  /   April 15, 2013 - 1:23 pm  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   Nici un comentariu
Liviu Medrea a fost susținătorul achiziției de videotelefoane / FOTO (c) ftr.ro

Liviu Medrea a fost susținătorul achiziției de videotelefoane / FOTO (c) ftr.ro

O investiție “revoluționară” a Consiliului Județean din 2003 va fi scoasă la licitație, pentru a recupera măcar o parte din valoarea ei. Pe o listă aprobată în 11 aprilie de președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, se află 7 videotelefoane, cumpărate la finalul mandatului 2000-2004, la propunerea vicepreședintelui de atunci, social-democratul Liviu Medrea. Între timp, acestea valorează mult mai puțin decât atunci când au fost cumpărate și n-au fost folosite aproape deloc.

“Am decis să le scoatem la vânzare, pentru că nu mai avem ce să facem cu ele, sistemul dintre Consiliu și Primării nu mai funcționează de ani buni, din cauză că acestea au renunțat la acest serviciu. Abonementul pentru videotelefon era foarte scump”, a precizat pentru RedacțiadeȘtiri.ro Serviciul de Relații Publice al CJ Cluj.

Videotelefoanele ar fi trebuit să fie folosite de către președinte, vicepreședinții CJ Cluj, secretarul general al județului și alți câțiva directori ai instituției. Contactați de RedacțiadeȘtiri.ro, aceștia au arătat că sistemele cumpărate în 2003-2004 nu se mai folosesc de ani buni de zile. Fostul vicepreședinte din mandatul lui Alin Tișe, Fekete Emoke, a spus că ea nu a folosit niciodată videotelefonul, în timp ce unul dintre actualii vicepreședinți, Vakar Istvan, spune că nici măcar nu le-a văzut. Dacă videotelefoanele nu sunt cumpărate la 3 licitații publice cu strigare, ele vor fi casate.

Iată, însă, cum justifica pe atunci ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, necesitatea videotelefoanelor: “Fără îndoială, videotelefonia reprezintă o investiție majoră, dar pe termen mediu aceasta se va amortiza prin evitarea, așa cum am subliniat deja, a numeroaselor cheltuieli, realizându-se în acest fel și o economie de timp, precum și diminuarea birocrației la nivelul administrației județului”. Rus mai arăta, într-un răspuns trimis unui deputat de Cluj de la acea vreme, că investiția în videotelefoane e necesară pentru integrarea administrației locale în administrația publică comunitară.

Valoarea lor de inventar de acum este de aproximativ 1500 de lei per bucată, după ce au fost cumpărate cu câte 219 milioane de lei vechi (2190 de RON), pentru a crea o rețea de videotelefoane în tot județul, în vederea comunicării eficiente între CJ Cluj și primăriile din comune. Potrivit unei interpelări de la acea vreme, valoarea totală a investiției a fost de aproape 200.000 de RON (1,9 miliarde de lei vechi), la care se adaugă banii plătiți pentru abonamentele speciale de care videotelefoanele au avut nevoie (la acea vreme, costul unui abonament era de 7 milioane de lei vechi, adică 700 de RON). Potrivit fișei de scoatere din folosință, acestea au fost folosite doar 3 ani, din 2004 în 2007.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.