Scandalul defrişărilor se extinde la toate cele 8 ocoale silvice din Cluj

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 29, 2013 - 4:12 pm  /   Publicat în Local, slider  /   1 Comentariu
Pădurile au fost tăiate fără milă în ultimele luni/FOTO: redactiadestiri.ro

Pădurile au fost tăiate fără milă în ultimele luni/FOTO: redactiadestiri.ro

După ce şeful Romsilva, Traian Mariş a fost “săltat” de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj în urmă cu două săptămâni, Poliţia şi Inspectoratul pentru Regim Silvic şi Vânătoare Cluj (ITRSV) se întrec în controale. Ocoale silvice au fost luate la întors, iar în zonele Măguri Răcătău şi Mărişelu au rezultat pierderi estimate la sute de mii de lei şi sute de metri cubi de copaci tăiaţi, fără acte.

Potrivit unui comunicat remis presei de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în urma unui control desfăşurat în perioada 24-26 aprilie în comunele Măguri-Răcătău şi Mărişelu aflate în administrarea Ocolului Silvic Someşu-Rece, s-a constatat tăierea ilegală a 875 de metri cubi de material lemnos de esenţă răşinoasă al cărui prejudiciu se ridică la aproape 180.000 de lei.

Într-o informare datând din 26 aprilie, Poliţia arăta că seria de inspecţii a venit în urma unei sesizări înregistrare în 23 aprilie de localnici, şi care au dus la identificare a câtorva sute de cioate în zona cunoscută drept Izvoarele Răcătăului. Acţiunea s-a finalizat şi cu un dosar penal pe numele unui angajat al Direcţiei Silvice.

În perioada următoare vor fi organizate inspecţii silvice pe raza tuturor ocoalelor silvice de stat sau private de pe raza judeţului Cluj, ocazie cu care vor fi avute în vedere activităţile desfăşurate de acestea pe linia punerii în valoare, exploatării şi comercializării de masă lemnoasă“, mai spun poliţiştii.

Avalanşa de controale vine după ce în 17 aprilie, Traian Mariş, directorul Pădurilor din judeţ a fost trimis în faţa Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită. Procurorii au arătat în referatul de punere în mişcare a acţiunii penale că Mariş cerea bani de la pădurarii numiţi să păzească integritatea Ocoalelor Silvice sumele solicitate fiind cuprinse între 4.000 și 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure păstrarea locurilor de muncă şi să le avizeze favorabil controalele dispuse fără să aplice măsuri de sancționare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.

De asemenea, Prefectura a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj rezultatele unei anchete executate de ITRSV, potrivit căreia, între 2010 și 2012, din pădurea comunei Mărișelu administrată de Ocoalele silvice Gilău, Beliș și Someșu Rece, s-ar fi tăiat ilegal lemn în valoare de 20 de milioane de lei. Au fost verificate peste 2000 de hectare de pădure.

Un comentariu

  1. Dan 29 April 2013 4:38 pm

    Asta e asa probabil ce se vede de la strada..:-) In judetul Bistrita anul trecut s-au taiat ilegal approximativ 10.000 de metri cubi de lemn..

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.