Revista Tribuna renunță la originalitate: copiază și publică materiale apărute deja

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 11, 2013 - 12:01 pm  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   9 Comentarii
Mircea Arman a găsit o soluţie să umple paginile bilunarului Tribuna/FOTO: arhiva (c)

Mircea Arman a găsit o soluţie să umple paginile bilunarului Tribuna/FOTO: arhiva (c)

Dacă tensiunile dintre redacţia revistei Tribuna şi actualul manager, Mircea Arman, desemnat de Consiliu Judeţean să-l înlocuiască pe Maxim Danciu la conducere, au ajuns în ultimele săptămâni la ameninţări cu dosare penale, calitatea articolelor publicate în numerele apărute recent poate fi şi ea discutată. Începând din luna ianuarie, Tribuna a renunţat la conţinutul original şi copiază sau publică articole întregi apărute chiar şi în urmă cu 5 ani, dar şi romane în foileton care pot fi descărcate de pe internet sau prelegerile lui Andrei Marga de la ICR.

Numărul 249 din 31 ianuarie, dedicat lui Mihai Eminescu (şi care a atras, de altfel, o reacţie dură a preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu) s-a deschis pe prima pagină cu un dosar semnat de Constantin Barbu despre “Istorisirea celei mai cumplite crime din istoria România”, publicat de portalul ziaristionline.ro cu acelaşi titlu şi marcat “exclusiv”. În acelaşi număr (p.7) s-a publicat o parte dintr-un eseu semnat de Andrei Vartic şi apărut într-o broşură, “Timpul lui Eminescu”, datând 2009.

O lună mai târziu, februarie, în numărul 251, apărea pe paginile 20-21, un studiu semnat de Isabela Vasiliu-Scraba, apărut şi în revista Cetatea Culturală, coordonată de Dan Brudaşcu, dar şi pe blogul personal al autoarei.

Numărul 252, începutul lunii martie, preia un articol asumat de Aura Christi pe site-ul cotidianul.ro, în care se critică opoziţia scriitorilor faţă de Mircea Arman şi i se ia acestuia apărarea. “Interesant e că Irina Petraş, preşedintele Filialei Cluj a USR, refuză să semneze protestul, după cum a refuzat explicit şi subsemnata. Citind protestul, nu ştiu de ce nu m-am putut debarasa de tonul auzit în literatura epocii staliniste; o seamă de colegi îl pun din nou la colţ pe coji de nucă pe dl Mircea Arman. E totuşi vorba de un membru al USR“, se spune în textul (re)publicat şi de Tribuna.

Aceeaşi Isabela Vasiliu-Scraba e publicată în Tribuna nr.253 (p. 4-6) cu un text apărut în revista Conta de la Piatra-Neamţ în 2012. De asemenea, conducerea editorială a optat pentru publicarea în ultimele două numere, în foileton a unui roman, “Bătrânul şi fata” scris de Paul Goma şi care poate fi descărcat/citit de câţiva ani de pe internet.

O altă “inovaţie” oferită cititorilor reprezintă preluarea de pe site-ul Artindex.ro a unor articole semnate de Sultana Ruxandra-Polizu, despre restaurarea tablourilor, precum şi o analiză (p.14-16 din numărul 254) semnată iniţial de Theodor Codreanu în Revista Cultura, în 2012, despre opera Aurei Christi. Pentru ca apoi, Aura Christi să revină ea însăşi în paginile Tribunei cu un articol preluat din Contemporanul.

Nu în ultimul rând, celui mai recent consilier consultativ al Tribunei, Andrei Marga i s-au pus la dispoziţie două pagini pentru a-şi publica textul conferinţei susţinute la Academia Română în 6 martie, despre “Răspunderea Culturii”. Acelaşi text a fost trimis presei şi de ICR, în 11 martie.

RedacţiadeŞtiri.ro a cerut poziţia uneia dintre revistele culturale cele mai influente din ţară, Observatorul Cultural, cu privire la importanţa conţinutului original. “Dacă alte publicaţii îşi dau acordul pentru reproducerea unor texte, “Tribuna” (şi orice altă publicaţie) le poate prelua. Condiţia esenţială este să se indice sursa de unde au fost preluate articolele. De exemplu, şi pe site-ul revistei “22” apar texte publicate în altă parte, dar, întotdeauna, se menţionează sursa de unde au fost preluate. 

Revista “Observator cultural” nu acceptă texte publicate în altă parte, dar asta nu înseamnă că articole aparute în revista noastră nu pot fi reproduse în alte publicaţii, dacă ne dăm acordul. Condiţia pe care o punem – dacă este vorba de o publicaţie tipărită – este să indice sursa. Dacă e vorba de o publicaţie on-line, nu acceptăm reproducerea integrală, ci doar câteva paragrafe şi apoi un link care să trimită la articolul de pe site-ul revistei noastre“, a comentat redactorul-şef adjunct al Observatorului, Ovidiu Simonca.

Prin proiectul de management asumat în faţa Consiliului Judeţean, Mircea Arman a promis, printre altele, sporirea numărului de cititori ai Revistei, încheind în baza unor “relaţii personale”, contracte de abonare cu E.On Gaz, Rompetrol şi Hidroelectrica.

9 Comentarii

 1. Victor Roncea 11 April 2013 1:09 pm

  Conform logicii Dvs poate nu ar mai trebui publicate nici poeziile lui Eminescu pentru ca… au mai fost publicate si in alta parte. Si nici spusele lui Iorga, Noica, Tutea, Calinescu, s.a., despre Eminescu, pentru ca… au mai fost publicate si in alta parte
  Jenant!

 2. claudiu 11 April 2013 2:04 pm

  dle Roncea, amestecati borcanele… iar o revista de azi in care sa publice Eminescu si Iorga n-ar fi decat o struto-camila. logica dvs. e problema, cred

 3. Ionel 11 April 2013 5:05 pm

  Oare plateste drepturi de autor din bani publici pentru aceste materiale? Eu cred ca da…

 4. Ovidiu 11 April 2013 9:02 pm

  Pe vremea lui Maxim Danciu, corectorul Livius Ilea era vigilent la asemenea practici. Oare cine l-a determinat ca acum sa nu mai fie? E trist ca in trei luni sa decada revista in halul acesta. Sunt curios care este opinia clujenilor indepartati din paginile revistei, in favoarea unor texte preluate din anumite publicatii din capitala, pe banii Consiliului Judetean bineinteles. Cine mai cumpara revista in asemenea conditii?

 5. somon 13 April 2013 7:52 am

  remaniere sau restructurare.???
  REMANIÁ, remaniez, vb. I. Tranz. 1. A face modificări în organizarea unei instituții, în compoziția unui guvern etc. 2. A transforma parțial o mașină, o instalație sau o construcție, după o deteriorare, cu scopul readucerii în starea de funcționare sau pentru a-i îmbunătăți caracteristicile funcționale. 3. A înlătura defectele unor materiale sau ale unor produse care nu corespund prescripțiilor tehnice impuse, dar care nu sunt considerate nici rebut total. [Pr.: -ni-a] – Din fr. remanier.
  Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de IoanSoleriu | Semnalează o greșeală | Permalink
  restructurá vb. I (eufemism din perioada comunistă) A da afară dintr-un serviciu pe cei considerați a nu avea ◊ „dosarul bun” ◊ „Bietul X a fost restructurat, fiind fiul lui Y, epurat (comprimat) în anii ‘50.” (Magdalena Vulpe în LR 12/92 p. 105107)
  Sursa: DCR2 (1997) | Furnizată de Editura Logos | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

 6. Pingback: Un jurist, un tehnoredactor și un corector anchetează un poet. Poveste clujeană | Redacția de ȘtiriRedacția de Știri

 7. Pingback: "Alături de Ştefan". Primul protest public împotriva abuzurilor de la revista Tribuna | Redacția de ȘtiriRedacția de Știri

 8. Pingback: poetic» Blog Archive » Noile norme ale muncii „cu cultura” în redacţia revistei clujene “Tribuna”şi ce ascund ele

 9. isabela vasiliu-scraba 10 May 2013 1:57 pm

  Textul se vrea rautacios dar este doar stupid. Ceea ce e prezentat in prima parte ca LIPSA DE ORIGINALITATE, spre final e aratat ca O PRACTICA UZUALA in conditiile tirajelor mici si a slabei mediatizari.
  Articolul ma informeaza pe mine de un acelasi text ( publicat de Tribuna) ca ar fi fost inclus si de rev. Conta fara sa specitice numarul (informatie care mi-ar fi fost utila, desi banuiesc a fi un numar continand si un art despre Marta Petreu). Ca regula generala, eu pun pe blog (de unde se preia mai departe) articolele mele DOAR dupa aparitia revistei pe hartie. Acum, de pilda, asteptam sa vad tiparit articolul despre DESCARTES ca sa-l pot introduce pe blog.
  Si inca ceva: din cauza prelucrarilor ulterioare, prin care se mareste numarul de pagini cu cca 30% -50%, articolele publicate in reviste scoase pe hartie nu mai apar pe blogul meu in forma in care au fost prima data tiparite (de ex., eu pe blog voi pune varianta DESCARTES 3 si nu varianta 1 din Tribuna). Specialistii in recunoasteri (si Clujul se mandreste a o avea acolo pe Marta Petreu, mare specialista in acest domeniu, vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Metafizica lui Nae Ionescu, 2000, p. 221-240; cartea se poate citi pe internet la http://www.isabelavs.go ) gresesc asadar cand spun ca Tribuna a publicat ca si Conta un acelasi articol. Pentru ca ei sint prea prosti si prea inculti ca sa poata citi articolele scrise de mine. Daca intr-adevar ar fi citit, ar fi vazut ca revista din Piatra Neamt mi-a publicat varianta 1 (de vreo 3-4 pagini), pe cand revista Tribuna a inclus varianta 8 cu un numar dublu sau triplu de pagini. Asta cu referire doar la cantitate, nu si la calitatea sporita a unui text mai elaborat. Si, a propos de calitatea sporita, dintr-o scrisoare a lui Mircea Eliade aflam ca el, cand vedea sporit numarul de cuvinte al unei fise pentru Enciclopedia Religiilor in 16 volume pe care o conducea, adauga pe post de al doilea autor pe cel care sporise numarul de cuvinte. De aceea textele lui Culianu apar in general dublu semnate: Culianu si Poghirc, mai in tema cu istoria religiilor decat Culianu, ‘un peu securist sur les bords’ (vezi Isabela Vasiliu-Scraba, Himera discipolatului ironizata de C. Noica, http://www.isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-himera2ScoalaPaltinis9.htm).

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.