O clujeancă a ajuns pe lista scurtă a femeilor-lider în organizaţiile caritabile ale Lumii

Publicat de Codruța Simina  /   April 21, 2013 - 6:48 pm  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   Nici un comentariu
Mădălina Mocan a ajuns anul acesta printre cele mai apreciate femei care lucrează în sectorul nonguvernamental FOTO (c) Pagina de Facebook a Mădălinei Mocan

Mădălina Mocan a ajuns anul acesta printre cele mai apreciate femei care lucrează în sectorul nonguvernamental FOTO (c) Pagina de Facebook a Mădălinei Mocan

Mădălina Mocan are 32 de ani, este “clujeancă adoptată” şi anul acesta a fost nominalizată de organizaţia londoneză Ogunte, alături de alte opt femei extraordinare din toată lumea într-o competiţie care premiază implicarea în probleme sociale. La categoria ei mai sunt nominalizate un lider de organizaţie londoneză, care lucrează cu copiii surzi şi o nigeriană. Despre toate trei se spune că au coordonat programe care au “făcut valuri” şi au schimbat vieţi.

Cu toate acestea, clujeanca spune că a ajuns în mediul nonguvernamental întâmplător. Într-o discuţie relaxată cu reporterul Redacţiei, Mădălina a vorbit despre munca ei, despre satisfacţiile din sectorul nonguvernamental, dar şi despre modelele din România. “Nu ştiu dacă a fost neapărat ideea unei cariere. Am sfârşit, ca să spun aşa, în sectorul nonguvernamental. Simţeam că trebuie făcute nişte lucruri şi m-am apucat să le fac. Şi e multă independenţă şi autonomie în acest domeniu”, povesteşte ea. A început ca voluntar la Fundaţia Raţiu pentru Democraţie, şi nu a mai plecat.

În acest moment, este directorul executiv al organizaţiei, şi se ocupă direct de programele care ţin de prevenirea traficului cu ființe umane şi educarea femeilor: “Am descoperit şi povestea, o colegă de birou m-a nominalizat, pentru treaba pe care o facem noi pe prevenirea traficului de fiinţe umane, şi pe de altă parte pentru eforturile noastre spre transparentizare, suntem una din organizaţiile care mizează puternic pe măsuri transparente, mecanisme transparente în activitatea publică. Cam astea ar fi, în acest moment, interesele noastre majore în România. Iar în afară, am lucrat tot aşa, mare parte pe drepturile omului şi capacity building pentru alte organizaţii din Orientul Mijlociu. Acuma am început şi în Asia, în Myanmar, în fosta Birmania. Astea ar fi, să spun, dosarele mele principale”

În România, o mare parte din munca ei este axată pe prevenirea traficului cu ființe umane. “A fost publicat raportul Comisiei Europene pe traficul de persoane pentru ultimii trei ani şi chiar eram curioasă să văd cum apare în presa din România. A fost o preluare a uneia dintre agenţiile de presă, dar destul de lacunar, erau citate nişte statistici din raport, fără să insiste asupra cauzei, pentru că cifrele, până la urmă, spun şi nu spun. Am văzut oricum că o bună parte a presei preferă să citeze o statistica, fără să meargă în mecanismele şi fenomenele din spatele cifrelor. Iar cifrele arată prost pentru România, pentru că România şi Bulgaria rămân în continuare principalele surse de trafic de fiinţe umane pentru exploatare sexuală în interiorul Uniunii Europene. În  aceeaşi măsură e adevărat că autorităţile naţionale, Ministerul de Interne, au făcut eforturi pentru ca victimele să fie ajutate şi identificate. Ăsta e paradoxul statisticii, cu cât munceşti mai mult, ai cifre mari, numere mari, iar numerele astea la prima vedere te pot înşela. Adică, unul din motivele pentru care creşte numărul acestor cazuri în statisticile oficiale e chiar faptul că ele sunt căutate, tratate din ce în ce mai serios”, explică ea.

În timpul liber, Mădălina Mocanu citeşte sau face hipism / FOTO (c) pagina de Facebook a Mădălinei Mocan

În timpul liber, Mădălina Mocanu citeşte sau face hipism / FOTO (c) pagina de Facebook a Mădălinei Mocan

Şi e cu atât mai ciudat cu cât, spune statistica, femeile sunt cele care au resimţit cel mai grav şi perioada de tranziţie. “În România, în perioada de tranziţie, se pare că femeile au fost principalele afectate de înrăutăţirea situaţiei economice, ele au simţit partea cea mai grea asumându-şi roluri de mame, de soţii şi căutând alternative de supravieţuire în spaţiul public: fie că au făcut rost de al doilea job… şi rolul lor mi se pare că nu e suficient recunoscut”, spune clujeanca. Tot ea are şi un fel de diagnostic: traficarea femeilor în secolul XXI spune foarte multe despre mentalitatea în care trăim şi valorile noastre: “Este un fenomen grav şi este la baza piramidei demnităţii umane. A vinde oameni spune multe despre faptul că ne complacem. Am putea face mai mult, de multe ori”.

Soluţiile nu au mari şanse să vină, în opinia ei, din zona politică. Deşi acolo se fac eforturi, crede ea, leadership-ul politic românesc nu este un model. “Pe măsură ce mă maturizez îmi dau seama că e nevoie de nişte eforturi de nişte măsuri de început care să asigure un spaţiu de creştere pentru cetăţeni care altfel ar fi împovăraţi de roluri mai tradiţionale. Balanţa e destul de fragilă. Dintr-o perspectivă personală, în momentul ăsta, din domeniul politic nu sunt neaparat modele de urmat, fie că e vorba de femei sau de bărbaţi. Chiar cred că partidele politice şi multe din mecanismele politice româneşti trec de ani buni printr-o criză profundă”

În iunie, clujeanca ar putea urca pe podiumul mondial al sectorului nonguvernamental / FOTO (c) ogunte.com

În iunie, clujeanca ar putea urca pe podiumul mondial al sectorului nonguvernamental / FOTO (c) ogunte.com

Mai mult, deşi premiul pentru care a fost nominalizată se adresează doar femeilor,  Mădălina Mocan e “fan” al cetăţeanului, mai presus de sex. “Nu cred neapărat într-o trezire a femeilor sau a bărbaţilor, ci într-o trezire a cetăţenilor, a  cetăţeniei ca un contract social, avem drepturi, dar avem şi nişte obligaţii. Rolul femeilor, şi în societăţile de tranziţie, şi în zonele de conflict în care am mai lucrat nu poate să fie legat pur şi simplu de gen. Cum există exemple spectaculoase de bine, există şi reversul medaliei”.

În finalul discuţiei, Mădălina a adăugat că romancierul ei preferat e Amos Oz, iar serialul pe care ar putea să-l urmărească oricând, de foarte multe ori, este The Wire. Printre pasiunile ei, în afara volumelor de ştiinţe politice, se mai numără şi călăria. Mădălina Mocan este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, facultate pe parcursul căreia, spune ea, a învăţat să înveţe.

Motivele pentru care a fost nominalizată la a şaptea ediţie a decernării premiilor Women Social Leadership pot fi citite aici. De asemenea o puteţi vota pe Mădălina, explicând de ce credeţi că merită premiul, aici.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.