Miss Lectura n-are treabă cu literatura

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 16, 2013 - 12:01 pm  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   1 Comentariu
Ioan Aurel Pop şi Florin Zaharescu la o întâlnire culturală/FOTO: redactiadestiri.ro

Ioan Aurel Pop şi Florin Zaharescu la o întâlnire culturală/FOTO: redactiadestiri.ro

Ediţia a XIV-a a caravanei Gaudeamus la Cluj-Napoca are un număr dublu de expozanţi faţă de anul precedent, aproape nicio lansare majoră şi mizează pe publicul de “cititori indecişi”. Pentru aceştia se va organiza un concurs de Miss, iar premiul constă în, aţi ghicit, cosmetice.

Surprizele ediţiei 2013 a târgului care îşi deschide miercuri, 17 aprilie porţile în Piaţa Unirii, nu contenesc să apară. Dacă editurile mari par să “boicoteze” Clujul nerezervând pentru cititorii urbei unde, vorba rectorului Ioan Aurel Pop, sunt cei mai mulţi intelectuali raportaţi la suta de locuitori, nicio lansare mai cu ştaif, acum, organizatorii anunţă că cele mai frumoase vizitatoare pot câştiga titlul de Miss Lectura.

Nu, Miss Lectura nu va trebui să defileze în costum de foaie dacă iese balotaj, dar clujencele trebuie să se gândească de două ori ce ţinută aleg atunci când vor intra în cort să-şi cumpere cărţi. “Acum doi ani, Miss Lectura a fost aleasă o vizitatoare care intrase la târg chiar în ziua în care s-a măritat, în drum spre biserică“, spune Vladimir Epstein unul dintre organizatorii de cursă lungă ai longevivului eveniment, alături de “nemuritorul” Florin Zaharescu, directorul Radio Cluj.

Anunţurile cu “deliciile” Gaudeamusului se fac în subsolul mirosind a mâncare de la Opera Cafe, unul dintre sponsori, Epstein şi Zaharescu îl încadrează pe rectorul Universităţii Babeş-Bolyai Ioan Aurel Pop la o masă rotundă cu pahare de sticlă şi lumânări. E o sindrofie pe tăcute, ca-n Nunta Mută, dar lipseşte bucuria.

Zaharescu îşi îmbracă tonul de radio, vocea profundă rostind în eter răspicate enunţuri valabile şi anul trecut şi anul ăsta şi acum x ani, citeşte monoton de pe un comunicat tipărit: “Caravana Gaudeamus face anul acesta al XIV-lea popas la Cluj. Sunt aşteptaţi împătimiţii lecturii dornici să audă foşnitoarele cărţi, dar şi tinerii“, “Clujul Capitală Culturală a vechiului continent“.

Clujul, în viziunea mea şi a echipei de la Radio e primul oraş cu 100.000 de fani pe Facebook şi are şi disponibilitatea de a atrage şi 100.000 de cititori, poeţi şi muze“, vorbeşte vizionar Florin Zaharescu promiţând “tot atâtea clipe de desfătare” câte cărţi ne vom cumpăra. Îmi închipui cum ascultătorii Radio Cluj foşnesc şi ei dexurile uzate la colţuri să caute acest cuvânt nemaiauzit, “feisbuc”.

Cel mai mare clişeu al Clujului (în afară, poate, de formularea “oraşul de pe Someş”) este din nou evocat, semn că nu e nevoie să fie toamnă să vorbim de Horia Bădescu. “Parafrazându-l pe unul din poeţii cetăţii, iată o nouă primăvară nebun de frumoasă la Cluj“, încheie directorul Radioului public.

Rectorul Universităţii preia ştafeta conferinţei arătând că la Cluj se tipăresc cărţi de 500 de ani, că românii au moştenit cuvantul “carte” şi verbul “a scrie” de 2000 de ani din limba latină, face o trimitere la Codex Aureus. “Cartea trebuie să aibă demnitate, merită un loc privilegiat“, conchide Ioan Aurel Pop. La finalul întâlnirii cu presa, un fotoreporter îi cere să-l imortalizeze ţinând în mână un afiş al evenimentului. Pop şi Irina Petraş – preşedinta Uniunii Scriitorilor din Cluj şi a Institutului Cultural Român filiala Transilvania vor fi preşedinţii onorifici ai evenimentului.

Vladimir Epstein revine cu cifre care să întreţină magia cărţilor. Vor fi 89 de expozanţi la Cluj, semn “că virgulă cultura scrisă e vie“. “Bătălia se dă pentru indecişi, ca şi un partid care în campania electorală mizează pe indecişi. Există acest public confuzat. Pe aceştia îi dorim şi noi, îi vrem, cu deliciile pe care le oferă cărţile, lectura, cultura scrisă“, spune el. Anul trecut, Gaudeamusul a avut 17.000 vizitatori în 5 zile.

Explicaţia pentru care ediţia clujeană e atât de săracă vine natural. “Sunt prezente la Târg crema editurilor din România. Fiecare cu politica lor editorială. Poate nu au titluri noi şi nu au ce lansa. În cazul nostru …  editurile clujene îşi programează programul editorial să iasă cu noutăţile în perioada Gaudeamus“, clarifică Epstein.

Numai RAO şi Adevărul Holding şi-au anunţat câte o lansare de carte la Cluj, în timp ce restul programului este ocupat de lansările editurilor clujene şi de carte religioasă. Organizatorii mai oferă o întâlnire cu Olimpicii României şi o tombolă, dar şi o campanie de donat cărţi.

Un comentariu

  1. Pingback: Puteţi cumpăra cartea despre derbyul Clujului de la Târgul Gaudeamus! | Tiberiu Fărcaş

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.