“Alo, mamă, am avut accident”. Înșelătoria care face carieră în Cluj

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 18, 2013 - 10:50 am  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   Nici un comentariu
Escrocii care sună pe telefonul fix nu au fost încă prinşi/FOTO: redactiadestiri.ro

Escrocii care sună pe telefonul fix nu au fost încă prinşi/FOTO: redactiadestiri.ro

O pensionară a fost escrocată în urmă cu două zile cu 6500 de lei, printr-o metodă tot mai folosită în oraş: un pretins avocat a sunat-o acasă pe telefonul fix şi a anunţat-o că fiul ei a călcat o fetiţă pe trecere de pietoni, iar apoi i-a cerut urgent 15 000 de lei pentru tratament. Păgubiţii cred că este vorba de o reţea specializată pentru că făptaşii ştiau prenumele copiilor şi că bătrâna tocmai primise pensia. În ultimele luni, au mai existat astfel de tentative de înşelăciune, cu scenariu similar, dar Poliţia Cluj nu a poate spune câte dosare anchetează.

Telefonul pensionarei care locuieşte în Gheorgheni a sunat în jurul orei 15:00, marţi, 16 aprilie. Cineva s-a recomandat ca fiind rerezentantul unei case de avocatură din Bucureşti, care i-a adus la cunoştinţă că fiul ei ar fi avut un grav accident, soldat cu rănirea unei fetiţe, pe o trecere de pietoni. “Apoi, omul i-a dat la telefon pe un individ care plângea şi care i-a zis mamă, salvează-mă, fă ce îţi spun avocaţii ăştia, trebuie bani pentru tratamentul fetiţei, să nu ajung la închisoare. Apoi i-au cerut 15000 de lei. Mama a înţeles, din fericire, 1500“, a relatat pentru RedacţiadeŞtiri.ro fiica victimei, care a preferat să rămână anonimă.

Speriată, bătrâna şi-a luat pensia pe care tocmai o primise şi s-a deplasat la un ghişeu Western Union din cadrul BRD Gheorgheni, aşa cum au fost instrucţiunile de la telefon şi a trimis banii. Ajunsă acasă, escrocii au revenit cu încă 3-4 telefoane în care au cerut să fie suplimentată sumă, întrucât boala invocată a fetiţei din spital devenea tot mai gravă. În tot acest timp, femeia era instruită să nu sune pe nimeni.

În panică, ea a mai adunat câteva mii de lei de la vecini şi a trimis în final 6500 de lei. “În sfârşit în jurul orei 17:00, mama ne-a sunat şi am mers acasă, a venit şi fratele meu. Atunci telefonul a mai sunat o dată şi s-a cerut restul sumei, adică în 8500 pentru transplant de măduvă. A răspuns fratele meu – cel care se presupunea că ar fi avut accidentul, şi i s-a răspuns: te-am făcut de 6500 de lei“, mai povesteşte fiica.

Oamenii au sunat la 112 şi au fost redirecţionaţi către Poliţie, iar surpriza a fost că, în momentul când au ajuns la secţia de pe strada Decebal unde fuseseră îndrumaţi, li s-a spus că programul Poliţiei s-a terminat la ora 16:00 şi să revină a doua zi.

Abia miercuri, 17 aprilie, păgubiţii au putut să depună plângere, cu toate că poliţiştii de caz nu s-au arătat interesaţi să li se comunice date precum numele cu care s-a recomandat escrocul sau filiala Western Union înspre care au fost trimişi banii. “Cei care au sunat ştiau numele fratelui meu, ştiau că mama primise pensia. Ce e important e că la Western nu există un sistem de urmărire al banilor. Ce putem face acum e doar să atenţionăm cât mai multă lume, să nu fie şi ei păcăliţi“, a mai spus femeia.

RedacţiadeŞtiri.ro a solicitat Poliţiei date privind plângerile depuse pentru înşelătorii similare şi starea anchetelor derulate, mai ales că în martie, Biroul de Presă informa printr-un comunicat scurt că mai multe familii din Turda ar fi fost sunate şi îndemnate să trimită bani, iar o femeie a căzut în capcană trimiţând în două tranşe 1000 şi 1700 de euro ca să-şi “salveze” soţul. Până la această oră, nu am primit niciun răspuns.

UPDATE.12.00. Ulterior publicării textului, Poliţia a furnizat următoarele clarificări în cazurile de înşelăciune: “La nivelul judeţului Cluj au fost înregistrate şase dosare penale în cursul lunii martie a.c. şi două dosare luna aceasta (aprilie), fiind efectuate investigaţii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Dintre acestea, şase au fost înregistrate în municipiul Cluj-Napoca, una în Câmpia-Turzii şi alta în Turda. Până în prezent nu au fost identificaţi autorii“.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.