GALERIE FOTO. Gunoaiele de pe străzile oraşului au umplut Someşul de Pet-uri

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 05, 2013 - 12:33 pm  /   Publicat în Galerie foto, Local, slider  /   Nici un comentariu
La anumite ore din zi, pe apa Someşului curg efectiv PET-uri/FOTO: redactiadestiri.ro (c)

La anumite ore din zi, pe apa Someşului curg efectiv PET-uri/FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Ploile din ultima săptămână care au ridicat vizibil nivelul debitului râului Someşul Mic, ce tranzitează Cluj-Napoca, au adus în Centru sute de recipiente de plastic care plutesc pe apă şi au “înflorit” pe malurile neîngrijite ale albiei. Cu toate că legea pune în spatele autorităţilor locale sarcina de a ecologiza cursurile de apă din intravilan, Primăria Cluj-Napoca spune că e de datoria celor de la Apele Române, să cureţe gunoiul.

De la Sala Sporturilor, podul Garibaldi şi până la podurile Elisabeta şi Horea, traseul gunoaielor transportate de Someş face un spectacol grotesc, mai ales că debitul a fost umflat de precipitaţii.

Directorul Tehnic al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa (ABST), Petrică Stroi a declarat pentru RedacţiadeŞtiri.ro că ploile din ultima vreme au spălat rigolele stradale din oraş direct în Someş, iar torenţii de pe versanţi au adunat în sistemul de canalizare cu ieşire direct în râu, tot gunoiul găsit în cale. “Potrivit ordonanţei 21 despre salubrizarea localităţilor, zona intravilană revine în sarcina Primăriilor pentru a fi curăţată. PET-urile ajung în apă din oraş, nu de la Apele Române“, spune Stroi.

Râul adună PET-urile din tot oraşul/FOTO: redactiadestiri.ro

Râul adună PET-urile din tot oraşul/FOTO: redactiadestiri.ro

Joi, la ora 16:00, efectiv înotau sticle în jos pe Someş. Era ca un fel de roi de raţe de la Podul Napoca şi până la Podul Elisabeta şi tot veneau, fără încetare“, spune un trecător.

Malurile nedesţelenite sunt pline de boscheţi şi vegetaţie transformate în coşuri pentru deşeurile care se prind de ramuri.

Potrivit informaţiilor oferite de ABST, drumul PET-urilor este lung şi în aval de Dej, unde râul a deversat în aceste zile din pricina debitului crescut, va rămâne o câmpie de recipiente de plastic, când apele se vor retrage. “Noi le adunăm periodic şi le ducem la centre specializate. Vizual arată foarte urât şi au impact frontalier foarte mare“, mai spune reprezentantul ABST, arătând că vecinii unguri au sesizat de nenumărate ori autorităţile româneşti despre cantitatea de gunoaie care ajunge la ei în ţară, graţie nepăsării de la noi.

Reprezentanţii Primăriei clujene au precizat că nu au responsabilităţi în privinţa ecologizării albiei Someşului-Mic.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.