Dragnea: Nu există mai multe proiecte de regionalizare!

Publicat de Codruța Simina  /   April 26, 2013 - 11:55 am  /   Publicat în Stiri recente  /   Nici un comentariu

Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat la Cluj că până la finalul anului 2013 ar trebui cunoscute noile regiuni ale României. La proiectul de regionalizare lucrează, potrivit lui, un grup academic în care sunt incluși profesorii Dumitru Sandu, Ion Otiman, Ioan Ianoș și Vasile Dâncu. Grupul are și alți membri care nu vor ca numele să le fie făcute publice încă și lucrează “pro bono”, a mai adăugat Dragnea. Liderul PSD a insistat că nu există mai multe proiecte de regionalizare, separat, ale PSD și PNL, și a enumerat patru dintre principiile fundamentale pe care se conturează noile regiuni.

“Eu am arătat la congresul PSD actualele regiuni, pe aceste regiuni am arătat niște fluxuri de comunicare, de mișări de mărfuri, de potențial, dezechilibre de dezvltare. Am folosit harta oficială care există acum. Nu este finalizată analiza grupului academic care lucrează pe acest proiect. Dar trebuie să fim conștienți că este important să avem o structură administrativă stabilă la începutul noului exercițiu bugetar al UE. Această regionalizare nu trebuie să fie făcută pe criterii politice. Deci până la finalul anului 2013 ar trebui să fie cunoscute noile regiuni”, a explicat Dragnea.

Principiile regionalizării sunt funcționalitatea (a transporturilor, economică și administrativă), forma regiunilor (fiind preferate regiunile relativ circulare față de cele alungite), complementaritatea resurselor și tendința spre regiuni mai mari.

“Nu desființăm județele, nu desființăm Consiliile Județene, nu desființăm comunele. Am auzit această variantă de la unii politicieni, dar dacă am merge până a desființarea comunelor, n-am mai face nimic, pentru că pentru asta trebuie să facem referendum local. Faptul că dispare un primar dintr-o comună, nu înseamnă că se va crea un râu de abundență acolo”, a mai spu Dragnea. Recția sa a venit la declarațiile unor membri cunoscuți ai PDL, printre care și Emil Boc, care au arătat că dacă proiectul de regionalizare nu merge până la desființarea unor structuri, el este doar o dezvoltare a birocrației.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.