Dă o tură pe Centură. Ofertă promoțională nelimitată

Publicat de Codruța Simina  /   April 24, 2013 - 10:15 am  /   Publicat în Editorial  /   1 Comentariu

Se dau faptele: pista prelungită a Aeroportului și o parte din rampa temporară de gunoi a Clujului ajung, nu se știe cum, dar se știe, din proiectare, pe suprafața Centurii Vâlcele-Apahida. Da, aia care a costat dublu și se surpă. Vinovat de cheltuirea inutilă și prostească a banilor, mai are rost să spunem?, nu este nimeni. Că dacă ar fi, probabil ar exista măcar vreo plângere penală, o reclamație, un act, ceva, orice, semnat de un funcționar sătul să vadă bani ducându-se naibii pe nimic. Și oricum nouă nu ne place să căutăm vinovați sau să-i penalizăm, că oricum cui îi pasă de milioane de euro dați în fasole, și în țara asta, cine caută vinovați riscă să-l mănânce lupul.

Cum nimeni nu este vinovat, și totuși banii s-au cheltuit, poate că oportun ar fi să regândim puțin treaba asta și să scoatem pârleala din turism. Adică, sunt sigură că, de exemplu, niște japonezi mici și călători ar fi fascinați să dea o tură pe centură. Ei care și-au refăcut autostrăzi în 5 zile cred că ar fi pe spate să poată merge cu mașina pe o investiție publică triplă, greșită, supraestimată și nefinalizată la timp. Din loc în loc, pe turiști i-ar putea aștepta chiar executanții lucrărilor și șefii administrațiilor, care le-ar putea da detalii despre miile de feluri în care poți rata o investiție. Îmbrăcați în costume naționale, cu olecuță de pită și sare, o dușcă de “tsuicah” și-o bătaie norocoasă pe spate, românii, știindu-se, sunt cel mai ospitalier neam.

Dar ce vorbesc eu? Doar pe lângă gunoaie și avioane, poate ar vrea oamenii să vadă o parcare modernă, executată cu act adițional, stricată imediat la darea în folosință. S-ar putea că nu avem una gata chiar din prima, dar înțeleg, totuși, că stadionul Cluj Arena și Sala Polivalentă nu au parcări. Poate ar vrea să vadă lanuri de panseluțe care se usucă de cum sunt plantate, și trebuie înlocuite din nou și din nou, cât ai clipi.

Mai încolo, cu puțin curaj și inovație, ar putea vedea o fabrică de cozonaci italienești care nu mai încăpea în parcul industrial. Sau, mai bine, doar jumătate din ea. Nu mai este loc să se prelungească parcul industrial Tetarom, asta e sigur, dar ar mai fi bucăți libere pe Centura Vâlcele-Apahida? Da?

O parte din Centură ar putea fi scoasă pur și simplu la o nouă licitație, și cine vrea să-și pună eșecul pe traseul nostru turistic să plătească. Pentru că administrația, oricare ar fi ea, locală, regională, națională sau galactică, dar românească, urmărește cu grijă valorificarea patrimoniului public.

S-ar putea organiza un stand în care proiectanții să facă workshop-uri despre cum să proiectezi orice și să ajungă pe Centură. O mini-redacție Tribuna detașată prin proces verbal semnat în dublu exemplar de manager ar putea relata în direct, de la fața locului, despre amestecul culturilor prin turism, iar vizitatorii și-ar putea cumpăra suveniruri în formă de bilete de voie pentru pauza de masă.

Dar ce vorbesc eu? Vizitatorii și-ar putea cumpăra suvenir orice. Bucăți întregi de Centură, ambalate frumos, cu ștampilă de la Controlul calității, brand original de România. Și măcar brandul ăsta a fost creat în timp, cu grijă și dăruire, nu într-o lună, ca frunza Elenei Udrea sau produsul tradițional al lui Daniel Constantin. Orice la prețul corect, pentru că, dacă nu ați înțeles de mai sus, adminstrația noastră, specialiștii noștri extraordinari au un singur interes: acela de a urmări cu grijă valorificarea patrimoniului public în interesul cetățenilor. Care cetățeni, în majoritatea cazurilor, sunt tot ei.

La câtă înfluență au la București liderii noștri politici, aproape sigur că și un turnuleț din Biserica Mântuirii Neamului poate fi adus aici. Aproape sigur.

*Nu sunt sigură că acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Un comentariu

  1. alin timis 24 April 2013 11:35 am

    centura e a ministerului, pista de aeroport a judetului, iar gunoiul presupun ca e al orasului… evident ca fiecare isi face proiectele proprii, fara sa tina cont de proiectele altor institutii. Cam multe institutii isi vâra nasul in imprejurimile orasului

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.