Criza ca lipsă a liniștii*

Publicat de Bogdan Ivanov  /   April 12, 2013 - 1:03 pm  /   Publicat în Editorial  /   2 Comentarii

Lumea vorbește astăzi despre criză, ca despre un fenomen al descompunerii unei societăți sau al unui sistem de valori și principii, privind totul dintr-o evidentă detașarea exterioară, din care eul fiecăruia lipsește în chip desăvârșit. În acest context primul om la care mă gândesc este istoricul francez Paul Hazard, care a dedicat o carte Crizei conștiinței europene și în care trata acest fenomen din perspectiva interioară, a fiecăruia dintre noi, confruntat constant cu imposibilitatea de a mai sta liniștit cu sine însuși, într-o reconfortantă clipă de tăcere.

Și experimentul e simplu, îl putem face fiecare dintre noi renunțând pentru o jumătate de oră la televizor, radio sau citit și în care să rămâi doar tu cu tine și cu gândurile tale. Rezultatul e predictibil pentru mulți dintre noi, iar concluzia o trăgea și Paul Hazard când spunea că acea jumătate de oră va fi un chin real, fapt care arată adevăratul nivel al crizei interioare.

Astfel primul remediu al liniștirii cere să îți găsești o bună așezare în tine însuți, să te accepți pe tine ca om în relație cu semenii și să-ți asumi propriile limite, iertând și cerându-ți la rândul tau iertare. Prin aceasta ți-ai găsit împăcarea pe care poți să-ți construiești un adevărat edificiu al liniștii tale interioare și în care sufletul va rămâne tot mai imun la zgomotul exterior. Atunci vei putea să te auzi mai bine pe tine și pe cei din jurul tău și lumea zgomotelor să se transforme într-o lume a sunetelor și armoniilor, în care să te regăsești cu adevărat ca om.

Dacă vrei liniște caută frumusețea unui gând și bucuria unei lecturi, închide pentru o zi televizorul și vei avea o altă lume în care trăiești, renunță pentru o clipă la relațiile de prietenie din mediul virtual și vei găsi frumusețea chipului uman și a comuniunii vii dintre semeni. Și peste toate, dacă ai gustat vreodată din ea, ai la îndemână bucuria rugăciunii, care e dialogul liniștii, dar și suprema întâlnire cu Dumnezeu și cu tine însuți, care se consumă numai în tăcere.

*Acum câteva săptămâni, RedacțiadeȘtiri.ro a publicat un text în care Preotul Bogdan Ivanov a vorbit despre cât și cum se mai gândesc oamenii la fericire, unde o caută sau unde ar trebui căutată. Succesul acelui text ne-a făcut să-i propunem domnului Ivanov să scrie o rubrică săptămânală pentru Redacția, găzduită la categoria Editorial, în care să vorbească simplu despre întrebările sau fricile care ne macină în fiecare zi. Puteți să-i adresați întrebările dumneavoastră la rubrica de comentarii.

2 Comentarii

 1. C.G. 14 April 2013 9:14 pm

  Excelenta hotararea redactiei, asa ne vom bucura de cuvintele parintelui, saptamanal.

  ___

  Apropo liniste si ne nevoia (sau teama) de a fi doar cu tine: daca nu e televizor, oamenii gasesc altceva: vizite, musafiti… ma mira nevoia oamenilor de a fi mereu cu altii si prea putin cu ei insisi.

  Oh, subiectele sunt atat de multe…. sigur parintele le va gasi pe cele de interes, actuale- avand darul de a spune atat de frumos, simplu lucruri esentiale.

  Asteptam urmatoarea tema!

 2. Propunere 15 April 2013 1:31 pm

  Poate despre DEZNADEJDE?
  Cunosc multi oameni care, fiind in deznadejde- depresii etc- ori vor vorbesc despre sinucidere, ori alearga la tot felul de grupari paranormale care le promit ajutor (dar asta e deja alta tema, mult mai complexa).

  Ce le lipseste oamenilor de ajung atat de multi la depresii severe? Sigur, probleme sunt mereu, conteaza doar cum ne raportam la ele.
  Si cum puteam noi, ca si cunostinte, prieteni etc- sa-i incurajam pe cei care “ameninta” cu sinuciderea (daca ei nu merg la biserica, ca sa ne accepte sugestia de a merge la spovedanie).

  Ca sa nu mai zic ca un asemenea om e o mare incercare pentru amicii lui. Daca vorbesti zilnic cu un depresiv incercand sa-l incurajezi, chiar si daca ai o fire optimista, tot incep sa-ti dea tarcoale ganduri de deznadejde – chiar daca numai pentru cateva momente…..

  Asa ca…despre DEPRESII (deznadejde) ar fi poate o tema actuala, desi cine are credinta poate iesi si din asta, cu un singur gand. Dar ceilalti?

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.