Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea TIFF 2013. Spotul va fi regizat de Cristi Puiu

Publicat de Bianca Felseghi  /   April 25, 2013 - 2:46 pm  /   Publicat în Cultură, slider  /   1 Comentariu
Afişul TIFF 2013 este un remake după un film al lui Alexandru Tatos din 1982, în care joacă Luminiţa Gheorghiu/FOTO: tiff.ro

Afişul TIFF 2013 este un remake după un film al lui Alexandru Tatos din 1982, în care joacă Luminiţa Gheorghiu/FOTO: tiff.ro

Luminița Gheorghiu care joacă rolul titular din filmul “Poziţia copilului”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2013, va fi şi imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca). Actrița va primi şi Premiul de excelenţă în cadrul Galei de închidere a festivalului.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov explică de ce pentru ediţia din acest an s-a optat pentru o campanie de imagine inedită: “Ideea de plecare a fost aceea de a provoca o întâlnire între două personalității definitorii ale filmului românesc: regizorul Cristi Puiu și actrița Luminița Gheorghiu. Consider că între cei doi artiști există o alchimie fantastică, de aceea i-am acordat lui Puiu carte blanche în imaginarea campaniei vizuale a festivalului din acest an, a posterului și a spotului promoțional. Nu e o campanie tradițională, în sensul publicitar al cuvântului, ci o serie de secvențe și de instantanee, de momente de cinema pur“, spune Chirilov pentru site-ul oficial al TIFF.

Cariera Luminiței Gheorghiu a început în urmă cu peste 30 de ani, iar Cristi Puiu a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: Marfa și banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005) și Aurora (2010).

Afișul, conceput de Cristi Puiu după o fotografie realizată de Luchian Ciobanu în timpul filmărilor pentru spotul TIFF și realizat împreună cu Iulian Puiu, este inspirat de o scenă din Secvențe (r. Alexandru Tatos, 1982), în care apare Luminița Gheorghiu.

Eu am descoperit-o pe Luminița Gheorghiu în Moromeții, dar ceva mai târziu am văzut-o în Secvențe, un film mai vechi decât Moromeții. Vizualul face trimitere la o scenă din Secvențe, singura de altfel în care apare Luminița. Mircea Diaconu invită echipa de filmare la el acasă pentru a-i arăta colecția de ascuțitori, dar, fiind foarte supărat pe soția sa, a pedepsit-o și a închis-o într-o cameră. Când deschide ușa, Luminița stă pe marginea patului. Desigur, posterul e mai colorat, există în el mai multe elemente simbolice, dar face trimitere la acel moment al Luminiței și, în esență, face trimitere la cinema“, explică regizorul Cristi Puiu.

La rândul ei, Luminiţa Gheorghiu spune că este onorată că ediţia 2013 a TIFF se va desfăşura cu figura ei pe afiş. “A fost o surpriză foarte mare și m-am simțit onorată că m-au ales pe mine. Iar reîntâlnirea cu Cristi Puiu a fost foarte plăcută, am colaborat la trei filme deja, ne cunoaștem bine și cred că vom lucra împreună până când viața ne va despărți“, spune actriţa.

Luminiţa Gheorghiu a avut roluri memorabile în Moromeții (1988), de Stere Gulea, și Code Inconnu (2000), în regia lui Michael Haneke. A jucat și în “A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, sau “Fața galbenă care râde”, de Constantin Popescu. În 2010, a câștigat Premiul Gopo pentru rolul secundar din Francesca, în regia lui Bobby Păunescu. Luminița Gheorghiu deține rolul principal în filmul “Sunt o babă comunistă” de Stere Gulea, care va avea premiera în acest an.

Luminița Gheorghiu a fost și unul dintre personajele care apar în spotul video regizat de Marian Crișan pentru ediţia TIFF 2012:

Un comentariu

  1. Pingback: TIFF a luat o decizie inspirată. Luminiţa Gheorghiu merita să fie imaginea festivalului | Tiberiu Fărcaş

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.