Un clujean în armură. Ordinul Dragonilor din Transilvania a organizat primul turnir naţional al cavalerilor.

Publicat de Bianca Felseghi  /   March 30, 2013 - 8:03 pm  /   Publicat în Local, slider  /   Nici un comentariu
Pasionat de istoria medievală, Marius a deprins şi viaţa cavalerilor/FOTO: pagina de Facebook (c)

Pasionat de istoria medievală, Marius a deprins şi viaţa cavalerilor/FOTO: pagina de Facebook (c)

Un tânăr clujean experimentează de doi ani viaţa din cazarmele secolelor al XIV-lea şi al XV-lea şi concurează în competiţiile de “historical medieval battles” (HMB) un sport de full contact, îmbrăcat în armură. Marius e unul dintre “dragonii” din Ordinul de Transilvania şi a participat sâmbătă la “Turnirul Campionilor”, primul campionat naţional de lupte.

I se spune Gimli, după simpaticul personaj din Stâpânul inelelor, căruia îi seamănă la statură şi umor. Îmbrăcat într-un gambeson roşu cu negru şi mişcându-se de pe un picior pe altul, în joc de glezne înainte de a intra în arena amenajată în sala Gheorghe Roman din incinta Parcului Iuliu Haţieganu, Marius ne-a vorbit despre acest sport HMB şi regulile lui, dar şi despre miturile despre cavalerii în armură.

Reconstituim viaţa civilă şi militară din perioada medievală. Cum arăta o zi obişnuită dintr-o cazarmă din sec. XIV? Păi, sunt trei chestii mari şi late pe care trebuie să le avem în vedere: atunci nu prea se consuma apă, ci se bea mult vin, soldaţii îşi ocupa ziua făcând glume proaste şi antrenându-se în sporturi violente. De fapt, o glumă putea duce imediat la violenţă“, spune Gimli.

În luptă cu adversarul său, Gimli abia dacă se vede în spatele scutului. Şi totuşi, a câştigat/FOTO: redactiadestiri.ro

În luptă cu adversarul său, Gimli abia dacă se vede în spatele scutului. Şi totuşi, a câştigat/FOTO: redactiadestiri.ro

Pentru că au joburi sau sunt studenţi, membrii Ordinului Dragonilor din Transilvania, fondat la Cluj-Napoca în 2010, nu îşi permit însă să urmeze literalmente informaţiile istorice din documente. “Nu putem umbla tot timpul beţi“, râde tânărul.

Chiar dacă pare o joacă la prima vedere, HMB e o activitate pentru oameni în toată firea şi pentru pasionaţi. Majoritatea fondatorilor acestei asociaţii sunt istorici şi se folosesc de arhive pentru a reconstitui cât mai aproape de adevăr realitatea de acum 600 de ani. “Stăm la bibliotecă, ne ajută şi profesorii noştri. Pe mine m-a atras istoria în general, dar nu am fost mulţumit cu ceea ce am învăţat la şcoală“, precizează luptătorul.

Echipamentele pe care le poartă nu sunt nici ele improvizaţii, ci replici după fresce sau descrieri de epocă, iar dragonii au chiar un croitor, Alex Ciorbă, cu care colaborează.

E un mit că armurile aveau 40 de kg, erau mai uşoare, până spre 25 de kg. Sub armură se purta un gambeson, ca ăsta pe care îl port eu pe mine. Practic e o îmbrăcăminte care se îmbrăca pentru a atenua şocul loviturilor. E făcut din material, cusut în romburi sau în straturi, iar fiecare dintre ele sunt umplute individual cu vată sau lână. Mai demult oamenii puneau orice aveau pe lângă casă, chiar şi păr de cal“, explică Marius-Gimli. Înainte de bătălie, peste “pernuţa” protectoare se aşezau zalele şi armura propriu-zisă, iar luptătorii primeau în mână armele şi scuturile.

HMB e un sport care a început să fie practicat abia la începutul anilor 90 şi, în mod surprinzător, nu vine din Apus, cu ai căror cavaleri strălucitori asociem deseori Evul Mediu, ci din Rusia. În Rusia, Ucraina, Belarus şi Polonia au avut loc primele competiţii de full contact medieval. În lume există acum şi o federaţie, iar în aprilie la Paris-Franţa se va desfăşura “Battle of the Nations”.

La ieşirea din ring, luptătorii se salută, dar sunt epuizaţi şi se pot răni serios/FOTO: redactiadestiri.ro

La ieşirea din ring, luptătorii se salută, dar sunt epuizaţi şi se pot răni serios/FOTO: redactiadestiri.ro

În România, primul club “medieval” a fost fondat în 1999 la Mediaş, iar în general fostele burguri din Transilvania s-au orientat către redescoperirea tradiţiei cavalereşti. La Turnirul de la Cluj au participat pe lângă dragonii autohtoni şi luptătorii de la Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom/Şoimul de Argint (Oradea), Straja Cetăţii Bistriţei (Bistriţa), Asociaţia Clujul Medieval (Cluj-Napoca), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Paladinii de Terra Medies (Mediaş) şi Cavalerii Cetăţiilor Bârsei (Braşov). Fiind un sport contact, HMB e destul de dur şi gălăgios şi armele zăngăne războinic, dar există şi arbitri care penalizează împinsul cu scutul, loviturile la glezne, loviturile cu garda spadei şi cu muchia scutului sau înţepăturile. Luptătorii câştigă puncte daca îşi ating adversarul în zone care, într-o bătălie adevărată, i-ar scoate din joc: sub braţ sau gât.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.