Trei investitori privaţi foarte mari, interesaţi să se implice în finalizarea Autostrăzii Transilvania

Publicat de Bianca Felseghi  /   March 28, 2013 - 1:37 pm  /   Publicat în Local, slider  /   1 Comentariu
Ministrul Marilor Proiecte a venit în vizită la Centură/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Ministrul Marilor Proiecte a venit în vizită la Centură/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Şova a declarat la Cluj că imediat după încheierea negocierilor privind despăgubirile datorate de statul român companiei Bechetel, finalizarea Autostrăzii Transilvania va fi negociată cu nişte investitori privaţi.

Termenul pentru încheierea contractului cu Bechtel este 30 aprilie. “50 milioane de euro restanţe din 2011 către Bechtel s-au plătit acum o săptămână pentru a putea facilita închiderea contractului. Nu vrem să încheiem cu Bechtelul ca să închidem proiectul Autostrăzii. Această autostradă nu beneficiază de fonduri europene, nu se află în reţeaua de transport europeană. Această autostradă nu poate fi finanţată decât bugetar, prin concesiune către privaţi sau prin parteneriat public-privat“, a spus Şova.

Ministrul a mai spus că pentru terminarea tronsonului Suplacu de Barcău (Bihor) – Borş şi finalizarea capetelor de autostradă la ieşirea spre Ungaria ar fi nevoie de 250 milioane euro, dat fiind că stadiul lucrărilor este de numai 40%. “Nu e doar o necesitate, ci şi o urgenţă. Aceşti bani necesari nu există în bugetul nostru. Vom  încerca să găsim finanţare în mediul privat pentru Autostradă. Există până acum 3 investitori foarte mari interesaţi să se implice în acest proiect“, a declarat el.

Şova a spus că în următorii 4-5 ani, statul român singur, din resurse bugetare nu va putea să investească în Autostrada Transilvania şi că “mai multe proceduri” inclusiv traseul şi studiile de fezabilitate şi geologice vor trebui reluate.

Centura a costat până acum dublu faţă de cât s-a estimat/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Centura a costat până acum dublu faţă de cât s-a estimat/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Şova nu a vrut să precizeze despre ce investitori este vorba. El a vizitat şantierul centurii de est a Clujului, ale căror lucrări au fost oprite anul trecut din pricina unor probleme de ordin geologic. Centura ar trebui să fie finalizată în noiembrie. Până acum, din 2006, au fost plătiţi 555 de milioane de lei, în condiţiile în care costurile iniţiale ale acestui drum au fost estimate la 216 milioane de lei. Pentru a putea fi finalizată, trebuie să mai fie achitaţi alţi 70 de milioane de lei.

Un comentariu

  1. Pingback: Fostul motto liberal, "prin noi înşine" a fost adoptat de conducerea PSD Cluj | Redacția de Știri

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.