Frig şi neîncredere. Reţeta unui trecut comun româno-maghiar.

Publicat de Bianca Felseghi  /   March 15, 2013 - 4:41 pm  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   1 Comentariu
Primăria Cluj-Napoca a depus o coroană de flori la monumentul de la Biasini/FOTO: redactiadestiri.ro

Primăria Cluj-Napoca a depus o coroană de flori la monumentul de la Biasini/FOTO: redactiadestiri.ro

800 de persoane au participat la procesiunea tradiţională de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Organizatorii de la UDMR au defilat prin centrul Clujului cu tot arsenalul de steaguri, inclusiv cu tricolorul românesc.

E un frig care-ţi îngheaţă sângele. În dangăt dureros de clopote, după slujba comemorativă de la catedrala Sfântul Mihail, câteva sute de maghiari, din care primele rânduri poartă veşminte de sărbătoare şi duc mândri steaguri, o pornesc în coloană înspre fostul hotel Biasini de pe strada Avram Iancu.

Sub plăcuţa care însemnează locul din oraş prin care a trecut, la un momentdat, marele poet Petőfi Sándor, e acum o firmă de servicii mortuare. Sicriele care se profilează prin ferestre, chiar în spatele ariergardei de politicieni români şi unguri aliniaţi fac un tablou uşor sinistru, dar se potriveşte cu sentimentul dominant al acestei procesiuni: suspiciunea. Lipsa de încredere în cetăţenia asumată a ungurilor transilvăneni care poartă acum în mâini steaguri ale Ungariei, steaguri secuieşti, lipsa de încredere a etnicilor minoritari în proclamata toleranţă a românilor, lipsa totală de înţelegere, şi de o parte şi de cealaltă, a ce înseamnă “autonomia” şi cu “ce se mănâncă ea”.

Într-una din laturi, un maghiar “pedepsit” a purtat de la Biserică la Biasini un tricolor pe care l-a aşezat apoi să fluture printre piros-feher-zold (roşu, alb, verde) într-un contrast zdrobitor cu dezolarea de afară. Vântul rece spulberă mulţimea la propriu, iar jandarmii spun că discursurile politicilor au fost ascultate de doar 300 de oameni.

Maghiarii clujeni au celebrat una din zilele naţionale/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Maghiarii clujeni au celebrat una din zilele naţionale/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Un tânăr cu pulovăr verde e maestru de ceremonii. Primeşte vorbitorii şi ascultătorii în faţa locului în care “şi-au găsit odihnă personalităţi precum Jókai Mór, Nicolae Bălcescu, Franz Liszt sau Sándor Petőfi“.

Primul vorbitor este deputatul cercetat de ANI, Mate Andras, preşedintele UDMR Cluj. E înalt şi sfidător, exact ca atunci când a fost pus să explice de ce şi-a angajat nevasta la cabinetul parlamentar. Discursul lui e lung şi fără viaţă şi îşi îndulceşte vocea ca un povestitor profesionist când spune “Erdely” (Ardeal), “ország” (ţară), “nemzeti” (naţional), “Kedves barátaim” (dragi prieteni). Cam aceleaşi “cuvinte cheie” ca şi în cazul politicienilor români, deci: booooriing!

Niciunul dintre politicienii maghiari din România, fie ei de la UDMR, CNMT (Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania) sau PCM (Partidul Civic Maghiar) nu şi-au dublat discursul cu unul în limba română. Probabil pentru că intervenţia lor ar fi fost prea lungă şi le îngheţau foile cu cuvinte învăţate de acasă, în mâini.

Mate Andras, un deputat cu greutatea unui dosar de conflict de interese/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Mate Andras, un deputat cu greutatea unui dosar de conflict de interese/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

În schimb, a vorbit în română consulul general al Ungariei în România, Magdo Janos, transmiţând mesajul prim-ministrului din ţara vecină, Viktor Orban şi el în colimatorul UE pentru derapaje extremiste. “Demult n-am fost atât de aproape, demult nu am fost atât de uniţi” în a realiza unitatea maghiară, transmite Magdo. E ca şi când ar fi spart o fiolă urât mirositoare, cumpărată cu câţiva bănuţi de la DivertisShop. Mirosul de nesiguranţă se împrăştie de-asupra mulţumii.

Din partea administraţiei locale intervin prefectul Gheorghe Vuşcan, citind mesajul prim-ministrului nostru, la fel de controvesat şi în vizorul UE, preşedintele Consiliului Judeţean Horia Uioreanu şi Emil Boc, aplaudat pentru efortul de a rosti “jó napot kívánok”. 

Vă asigur că aveţi… ăăă, că… ăăă…. veţi avea în mine un partener de dialog. Guvernul pe care îl reprezint e solid şi european“, zice poticnindu-se Vuşcan. În boxe vântul bruiază mesajul, şuierul e ca un huiduit prelung de neîncredere.

Românul care a înfruntat steagurile maghiarilor cu tricolorul/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Românul care a înfruntat steagurile maghiarilor cu tricolorul/ FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Acum e cu vreo 4 grade mai frig. A început să fulguiască mic şi violent. În stand-by lângă podium, politicienii se înghesuie unii în alţii, ca puii abandonaţi. Trei preoţi închid evenimentul binecuvântând pe ăi mai vajnici ascultători care au rămas până la sfârşit.

Ca şablonul să fie perfect, un cetăţean din Mănăştur a ieşit să păzească Biasini înarmat cu un steag românesc şi îmbrăcat în ia cee bună, de pă raftu de sus. Un bărbat cu  şapcă de cowboy şi ochi albaştri, ghiduşi, se rupe din mulţimea de unguri şi la plecare îl întreabă pe român de ce a venit acolo. “Pentru că sunt mândru că-s român“. “Şi eu sunt mândru că sunt maghiar“, îi răspunde întinzându-i mâna.

Un comentariu

  1. Lehel 15 March 2013 5:27 pm

    Cold and hard Bianca. Articol obiectiv, care capteaza dezolanta stare a convietuirii ardelene, cel putin in cazul discursului public. Speram in continuare la mai bine. Ar fi in avantajul ambelor parti.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.