Fostul motto liberal, “prin noi înşine”, a fost adoptat de conducerea PSD Cluj

Publicat de Bianca Felseghi  /   March 28, 2013 - 7:56 pm  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   1 Comentariu
Unanimitate pentru Remus Lăpuşan/FOTO: redactiadestiri.ro

Unanimitate pentru Remus Lăpuşan/FOTO: redactiadestiri.ro

500 de pesedişti din judeţ l-au reconfirmat pentru următorii doi ani pe Remus Lăpuşan în fruntea partidului. Alegerile de la Cluj l-au avut invitat special pe ministrul Dan Şova care şi-a strecurat în agendă o vizită administrativă la Centura ocolitoare, ca să poată fi alături de colegii săi pesedişti din teritoriu. “Surpriza” întâlnirii a fost că toată lumea îl susţine pe Ioan Rus la o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional :).

Plenara (că e un cuvânt reajuns la modă) familiei social democrate din Cluj s-a desfăşurat la sala Roma a Hotelului Napoca. Covoarele fostului hotel comunist, readus la standarde, gem de greutatea primarilor din comune, ferchezuiţi în gecile lor de piele şi pulovere de sub care ies gulere scrobite de cămăşi. Dress code-ul de azi prevede şi câte-o eşarfă tricoloră pentru fiecare dintre participanţi, în semn de solidaritate cu epopeea Sabinei.

Remus Lăpuşan – preşedintele în exerciţiu şi singurul candidat pentru un nou mandat e roşu de emoţie, în timp ce invită şi ghidează invitaţii de colo colo, dar nu e nicio ruşine că doar e culoarea partidului. Au fost invitaţi în supa de uniune naţională de la Cluj, toţi şefii de filiale ai altor partide, mai puţin PDL. Marius Nicoară şi Horia Uioreanu de la PNL, Şerban Rădulescu de la PC, Mate Andras de la UDMR, un băiat cu părul nespălat de la PPDD.

Secretarul general al PSD Cluj, Ioan Oleleu, suflă în microfon anunţându-i pe toţi fanii Sabinei să se aşeze pe scaune că încep discursurile. Vorbesc pe rând invitaţii, dintre care Uioreanu dă un recital patetic despre cât e de impresionat să se afle în aceeaşi sală de unde a început în 2012 marea bătălie a USL-ului. “Pot să spun fără falsă modestie că în campanie am simţit căldura PSD-ului, mă înclin în faţa dvoastră” spune liberalul. Şi chiar se înclină. Printre vorbe despre integritatea USL, Uioreanu îi doreşte succes lui Lăpuşan, amintindu-şi şi că “suntem rude, te susţin“. Fostul-nou preşedinte mulţumeşte oaspeţilor la microfon apoi le spune că “dacă vor să rămână bine, dacă vor să plece, iar bine“. Toţi pleacă.

Conducerea judeţeană a PSD Cluj/FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Conducerea judeţeană a PSD Cluj/FOTO: redactiadestiri.ro (c)

Dan Şova e absent şi cufundat într-un scaun din prima linie a prezidiului între eurodeputata Corina Creţu şi Ioan Rus. Când e chemat la microfon ca să liniştească primarii că Bucureştiul nu i-a uitat, se aplaudă singur. Şova e un ministru mic al marilor proiecte. Cheamă primarii la responsabilitate, arătând că trebuie să rămână 8 ani la guvernare “în alianţă cu liberalii sau fără, PSD trebuie să fie cel mai puternic“.

Sala geme de bătrâni membri de partid, înţoliţi în tricolor, care se chinuie să înţeleagă adevăratul sens al cuvintelor lui Şova. Candelabre cu ciucuri cristal şi perdele aurii încadrează imperial sala imensă cu scaune roşii. Printre rânduri Şova spune că nu sunt bani  de cheltuit, căci a fost nevoie să fie plătite firmele de casă ale guvernelor anterioare caracterizate de o corupţie generalizată, ca să nu rămână angajaţii acestora, 300 000, pe drumuri. “E foarte uşor să minţi“, zice el, ca o concluzie. Ochii ascultătorilor se mijesc. “Cum?“, par să spună. “Să nu devenim aroganţi. Avem nevoie de 8 ani de guvernare stabilă. Această permanentă alternanţă ne-a dăunat foarte mult“, sună lecţia de democraţie a ministrului Şova.

Următorul moment aşteptat e discursul lui Ioan Rus. Trecând prin gargara vocii Corinei Creţu care spune că problema steagurilor secuieşti-maghiare-româneşti e una falsă, în timp ce poartă la gât tricolor, seriosul Ioan Rus şi-a pregătit un discurs de-acasă.

Agăţătoarea e ucigătoare: cică socialiştii români şi clujeni în particular ar trebui să se ghideze după doctrina “prin noi înşine” :). “Să nu aşteptăm totul de la Guvernul de la Bucureşti, oamenii sunt cel mai important capital al unui partid, avem nevoie de intelectuali cu credibilitate în comunitate“, declamă electoral Ioan Rus, explicând stângaci ce ar trebui să mai înţelegem azi din răposata doctrină liberală care a făcut istorie în secolul XX.

Ioan Rus a poposit câteva minute printre membrii de la baza piramidei PSD/FOTO: redactiadestiri.ro

Ioan Rus a poposit câteva minute printre membrii de la baza piramidei PSD/FOTO: redactiadestiri.ro

Discursul lui e departe de imaginea tranşantă a lui Rus, de la care aştepţi mereu să fie dur şi neiertător. “Prin noi înşine” a rămas undeva agăţat printre candelabre, scaune roşii şi fularele tricolore de la gâtul primarilor de stânga.

Plenara continuă cu intervenţia lui Cornel Itu, de un servilism supărător (îi mulţumeşte lui Şova că există), apoi sala se înduioşează de mărturia Aureliei Cristea, un fel de adolescentă care şi-a uitat vârsta şi care a învăţat acasă în oglindă că dacă ridici vocea, e o şansă să primeşti aplauze. Urmează Oleleleu care îi dă cu Parlamentul Europei (Întrebare fulger pentru domnul Oleleu: care-s diferenţele dintre Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei?), iar după el Mircea Jorj. Apropo de Mirci, Mircia Giurgiu fostul deputat independent e undeva în fundul sălii, total nebăgat în seamă.

Jorj insistă să repete o glumiţă cu mafioţi şi congresul PDL-ului de sâmbăta trecută şi pe care a repetat-o acasă. Îşi împinge obrazul cu limba, privind pişicher prin ochelari şi încheie maiestuos: “Justiţia poartă numele lui Traian Băsescu“. Ups! Asta nu trebuia să iasă chiar aşa. Fanii Sabinei din sală se uită unul la altul.

Sunt aproape două ore şi jumătate de când se vobeşte despre solidaritatea de stânga, iar cei 500 de PSD-işti nu mai au răbdare. Preşedintele organizaţiilor de pensionari din PSD îi asigură pe şefi că sunt un segment disciplinat şi că stau la dispoziţie, primarul Dejului, Costan Morar îşi aminteşte cu patos de activist de “alejerile locale” pe care le-a câştigat şi acum “patru ani de zâle” şi că “cetăţenii aşteaptă mult ghi la noi prin comportamentu nost“.

Ioan Mang a spus că vrea să facă la Bihor exact ce s-a întâmplat la Cluj/FOTO: redactiadestiri.ro

Ioan Mang a spus că vrea să facă la Bihor exact ce s-a întâmplat la Cluj/FOTO: redactiadestiri.ro

În sfârşit se votează. Unanimitate. Remus Lăpuşan primeşte un coş cu orhidee. Se lipeşte şi el de ideea originală a lui Ioan Rus, “prin noi înşine” (oricum, de la Aristotel încoace, nimeni nu mai e original). În sală se află şi fostul ministru plagiator al educaţiei, Ioan Mang de la Bihor. Şova fuge la o emisiune TV. Primarii de la comune sunt lăsaţi să dezbată social democraţia în holul hotelului de patru stele.

Un comentariu

  1. Pingback: Scurte de joi | Tiberiu Fărcaş

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.