Căruța cu paiațe

Publicat de Codruța Simina  /   March 18, 2013 - 2:49 pm  /   Publicat în Editorial  /   Nici un comentariu

Ați observat că există mai nou o justificare pentru orice tâmpenie spusă public, indiferent că frizează ridicolul sau testează penalul? O motivare la tot jegul și prostia care vin din sfera parlamentară, guvernamentală, administrativă: “Păi nu e chiar așa, aia era o declarație politică”. De parcă “politica” e o nouă limbă, în care poți spune orice te taie capul, oriunde, oricui, fără să fii vreodată măcar responsabil de tâmpeniile care-ți ies pe gură.

Ți-ai copiat doctoratul și te întreabă lumea cam nedumerită? Dă repede o “politică” de asta adormitoare, preferabil cu “vom lua poziție, vom da semnale în teren”. Ai respins de la finanțare publică cele mai mari și vizibile festivaluri culturale din România? Ei, aș, pune repede o “politică” de dres busuiocul, prelungește ceva, dă-le și lor 25 de lei la alocație. Ești primarul din inima Transilvaniei, dar nu știi niciodată să explici pe ce cheltuiești sute de milioane de euro? Păi zi-o pe aia cu creșterea economică de când erai premier, că asta e “politică”, merge oricând. Politica: limba în care poți să spui orice tâmpenie, oriunde, cu orice preț.

Așa și cu amărâtele noastre de candidaturi la titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru că nu e cazul să vă faceți iluzii, candidaturile tuturor orașelor anunțate din România la competiție sunt, în acest moment, niște sume sensibile de speranțe, sponsorizări, ficțiuni și dorințe. Să vii, din poziția de forță pe care ți-o dă șefia Ministerului Culturii, și să anunți public că susții un singur oraș nu e doar o nedreptate sau un semn că nu ți-ai înțeles defel rolul, ci și o mare “politică”.

Vedeți, ca dovadă, reacțiile colegilor clujeni de partid ai domnului ministru, care se dau acum de ceasul morții să ne explice dimensiunea “politică” a porumbelului scăpat de la Timișoara. Nu e nicio problemă, nu e așa grav, să nu ne isterizăm… Păi nu, să fim calmi, că poate se supără domnul ministru și nici pe locul al doilea nu ne mai lasă. Depinde în ce stare politică e azi.

Nu Clujul e defavorizat, spun cei care ar trebui să protejeze șansele Clujului, ci bietul ministru, el e victima propriei declarații. Nu mai fiți răi, așa sunt politicienii, precum copiii, întotdeauna au vrut să spună altceva decât ceea ce au spus foarte clar. Și începi să te întrebi ce culoare și consistență are limba asta, care te face să înghiți broaște și să minți, iar în oglinda politică să se vadă că ți-ai nuanțat declarațiile și ai îndemnat la calm 🙂

Există, totuși, și o nuanță pozitivă în toată modificarea asta subtilă. A trecut vremea lui “O semnăm și o dăm anonimă”, acu’ toată lumea o dă “politică”. Cu cât mai mare semnătura, cu atât mai largă nepăsarea. Dovadă că totuși, începem să-l depășim pe Nenea Iancu, de actualitatea căruia ne-am minunat și speriat 100 de ani.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.