Laudatio, “lăudaţio” şi un protest. Ce nu va uita niciodată Verheugen din vizita la Cluj

Publicat de Bianca Felseghi  /   February 20, 2013 - 4:51 pm  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   7 Comentarii
Victor Ponta a asistat la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Victor Ponta a asistat la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Fostul comisar european pentru integrare, Gunter Verheugen, sau “realmente unul dintre părinţii fondatori ai ideii de Românie europeană alături de Adrian Năstase“, după cum l-a numit primul ministru Victor Ponta, a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj. Evenimentul s-a vrut solemn şi europenist, dar a fost condimentat de prezenţa la festivitate a înaltului oficial român care şi-a plagiat teza de doctorat şi de un protest al euroscepticilor care au avut fler de această dată: titlul de DHC acordat lui Verheugen a fost unul politic, nu academic.

Dacă laudatio – adică discursul de omagiere – a fost rostit de profesorul Vasile Puşcaş, şi intervenţia rectorului Ioan Aurel Pop poate fi considerată un “lăudaţio”.

Nu ar încăpea într-un mic dicţionar de buzunar toate epitetele politicoase şi alese care au zburat din foile discursurilor bibilite către urechile audienţei. Îmbrăcaţi în hainele de ceremonie, de un anacronism asumat şi încă solemn, în sala Aula Magna din clădirea centrală a UBB şi-au făcut intrarea, alături de Verheugen şi Pop, preotul Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii şi mai mulţi senatori.

Aceştia din urmă s-au aşezat pe cele câteva locuri rămase libere după ce majoritatea fuseseră ocupate de PSD-işti din eşaloanele mai mici şi invizibile, şefi de instituţii scoşi de la naftalină, să se uite de la portiţă, “care de-a cui o fi” şi “cine-i domnul cel mare de la Bruxelles“.

Audienţa evenimentului fost formată din politicieni şi oameni de afaceri clujeni. În imagine, Horia Ciorcilă, Sorin Dan, Vasile Leordean, Răzvan Rotta, Valentin Cuibus, Emil Boc, precum şi Victor Ponta şi Ioan Rus/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Audienţa evenimentului fost formată din politicieni şi oameni de afaceri clujeni. În imagine, Horia Ciorcilă, Sorin Dan, Vasile Leordean, Răzvan Rotta, Valentin Cuibus, Emil Boc, precum şi Victor Ponta şi Ioan Rus/FOTO: Tiberiu Matei (c)

Primele 5-6 rânduri ale marii săli s-au ocupat tot cu politicieni, dublaţi de oameni de afaceri clujeni. Îmbrăcaţi la costum, cu pantofii lustruiţi, socializând discret şi salutându-se cu înclinări ale capului, au venit la spectacol Valentin Cuibus, Vasile Soporan, revoluţionarul Viorel Luca cu un fular alb şi paşnic de Florin Piersic, Silviu Corpodean – un fel de aghiotant cu organizarea, mitropolitul Andrei şi PF Florentin, episcopul greco-catolic, Laszlo Attila, Sorin Dan, Vasile Leordean, Horia Ciorcilă preşedintele Băncii Transilvania, Alexandru Coroian şi prefectul Gheorghe Vuşcan, pus de strajă lângă Emil Boc, precum şi mulţi adjuncţi şi “vici” pe metru pătrat.

Locuri în primul rând au primit fostul ministru de interne Ioan Rus, aşezat, ca de obicei, în coasta lui Victor Ponta, apoi ministrul Corlăţean de la Externe.

Cu o figură cumplit de rece care ar putea confirma toate prejudecăţile despre germani, Verheugen a ascultat aproape nemişcat şi laudatio şi lăudaţio, cu capul agăţat într-o cască de traducere.

Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnule Uioreanu, domnilor primari, Sfinţiile voastre, excelenţe, drag corp profesoral şi studenţi ai UBB“, îşi începe discursul rectorul Ioan Aurel Pop, în ordinea importanţei şi proporţiei de reprezentanţi în sală.

Protestul, în desfăşurare/ FOTO:redactiadestiri.ro (c)

Protestul, în desfăşurare/ FOTO:redactiadestiri.ro (c)

Europa post-comunistă îi datorează lui Gunter Verheugen reintrarea în elita instituţională continentală” care vine din lumea lui “lumea lui Goethe şi Beethoven“. Şi-apoi dă-i şi luptă cu “Siebenburgen – sigiliul german asupra regiunii carpatice“, Transilvania  care “poartă în sine un trecut zbuciumat“, “culmea cea mai înaltă a Carpaţilor“, cele 150 de biserici gotice fortificate care “străpung cerul“, “geniul creator şi rolul defensor al saşilor“.

Transilvania noastră e o Europă în miniatură“, conchide rectorul. Cam în acelaşi timp se termină şi disponibilitatea de ascultare a celor prezenţi în sală. Nu de alta, dar urmează Vasile Puşcaş, omul a cărui voce taie gresie şi al cărui discurs e sinonim cu instituţionalizarea europeană. Vorbeşte, adică, un fel de “chingleză”, din care puţini sunt aceia care înţeleg ce aud. În urechile lui Remus Lăpuşan, spre exemplu, din al patrulea rând, discursul distinsului Puşcaş, dacă ar fi avut şi el traducere în cască ar fi sunat aşa: “Bla bla bla bla, Verheugen bla bla, Verheugen” :).

Victor Ponta ignoră mesajele de protest răsărite în spatele lui/ FOTO: redactiadestiri.ro

Victor Ponta ignoră mesajele de protest răsărite în spatele lui/ FOTO: redactiadestiri.ro

Nu bine apucă Vasile Puşcaş să spună că “de multe ori românii uită să-şi respecte liderii care îi duc la succes“, când, în timp ce i se decernează titlul lui Verheugen, două fete din public afişează un mesaj ca un cuţit înfipt în spate: “No awards for dirty lobbyists/Fără premii pentru lobbyşti murdari” şi “No honor in political Honoris Causa”.

Românii paralizează în sală. Ponta şuşoteşte cu Corlăţean, aruncând o privire fugară în spate unde alte mesaje au răsărit ca din pământ. Poate răsufla uşurat, nu i de adresează de această dată. Câtă vreme Verheugen primea onorul, cu întreaga audienţă ridicată în picioare, silueta mai înaltă cu un cap a lui Victor Ponta, în prima bancă, părea să fie a repetentului cu minte necoaptă, într-un trup de adult.

Pe foi de hârtie ridicate ostentativ scrie “Verheugen go frack yourself“, cu trimitere la exploatarea gazelor de şist şi “…k you Verheugen for turning Romania into a EU colony – Exploitation Union“.

5E o tensiune tăcută, căci fiecare priveşte încruntat şi chiar cu frică spre tinerii protestatari, însă fostul comisar pare să fie obişnuit cu astfel de manifestări. Îşi continuă discursul cu capul plecat, iar paznicii UBB-ului strâng cu furie foile de protest şi le rup. Tinerii care au condimentat întâlnirea sunt scoşi afară din Universitate.

Zeci de minute nimeni nu se mai gândeşte la ce spune Verheugen, cu toate că vorbeşte apăsat despre viziunea europeană, despre mândria de a fi român şi european “fără să fie o contradicţie“. Toată lumea vede încă aievea mesajele afişate care, cu toate că au fost sfâşiate, iar prezenţa lor fizică alungată, s-au lipit în acelaşi loc şi nu mai pot fi spălate.

Evenimentul se rupe sec, în timp ce corul teologic intonează un imn, Victor Ponta coboară să dea declaraţii presei, dar la etajul I ca să nu fie bruiat de circa 10 tineri care îl aşteaptă să iasă. Au tricouri cu Copy-Paste şi înscrisuri cu “Guvernarea pute” şi “La Cluj nu sunteţi Doctor, dl Ponta!”. Verheugen, Corlăţean şi Vasile Puşcaş cu o figură extrem de scârbită, s-au evaporat undeva în culise. Azi, politizarea Universităţii s-a dovedit un eşec.

*

Alte informaţii şi imagini de la protestul anti Verheugen, precum şi reacţia rectorului UBB, Ioan Aurel Pop, pot fi citite aici şi aici.

7 Comentarii

 1. Sf Ilie 20 February 2013 6:13 pm

  Dincolo de spiritul civic, de libertatea de exprimare, de justetea cauzei, ma intreb de unde au stiut despre acest eveniment protestatarii? Nu l-am vazut mediatizat pe niciunde. Nu contest cauzele, unele chestiuni ridicate nici nu le cunosteam, cu altele – a se citi doctoratul lui Ponta – sunt de acord, dar per total eu unul ma intreb cat de curat si ne-politic este acest protest? Parca nu imi vine sa cred ca sunt oameni care pot avea o asemenea pasiune fata de o persoana gen Verheugen, despre care auzi stiri din an in Pasti, despre a carui agenda politica, nu stii foarte multe (sa fim realisti, comparat cu situatia politica din tara, habar nu avem majoritatea despre ce face acest domn Verheugen). Nu stiu daca sa ma bucur ca avem asa fini observatori ai politicilor europene, sau sa ma ingrijorez ca avem mase de protest politic la un apel telefonic distanta de a protesta impotriva a orice convine cuiva.

 2. Maxa 20 February 2013 7:18 pm

  Sfinte Ilie,
  Faptul ca tu nu esti informat cu privire la cine e si ce face acest Verheugen, nu inseamna ca cei care sunt protesteaza pentru ca primesc un telefon de undeva. Sanctionarea lui Verheugen de catre Comisia Europeana pentru trafic de influenta (ca asta e ceea ce a facut) e de domeniu public.

 3. Irina 20 February 2013 7:23 pm

  Un comentariu foarte bun si cerebral al celui care se semneaza “Sf. Ilie”.

 4. bunica 20 February 2013 10:18 pm

  Stirea despre decernarea DHC lui Verheugen a fost in toata media romaneasca. dati google oameni buni, nu mai faceti teoria conspiratiei

 5. Bianca Felseghi 20 February 2013 11:11 pm

  Sfinte Ilie, inclusiv UBB-ul a publicat pe site-ul propriu anuntul despre decernarea premiului lui Gunter Verheugen. Nu era un secret 🙂

 6. cris 20 February 2013 11:32 pm

  Pe marginea unui articol f bun…mi-a ramas in minte imaginea repetentului din prima banca cu minte necoapta (ratacind) intr-un trup de adult. F tare, Bia draga.

 7. Paul 21 February 2013 2:38 am

  Bun articolul. M-am distrat un pic. Comentariile pe marginea discursului rectorului sunt geniale.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.