Hai, Ciao, Balul Operei! Un eveniment “cultural” cu oameni de afaceri şi “poziţia caprei”

Publicat de Bianca Felseghi  /   February 25, 2013 - 9:39 am  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   8 Comentarii
Seniorii Cetăţii ediţiei 2013 a Balului Operei/FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Seniorii Cetăţii ediţiei 2013 a Balului Operei/FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Seară italiană în centrul oraşului. Opera se umple încet, în cea de-a doua seară a Balului, de femei (însoţite) cu figuri importante, cărora prezenţa în sala ornată masiv cu ghirlande de trandafiri roşii, pare să le adauge 2-3 centimetri în înălţime sau cel puţin încă o stea pe trese. Media de vârstă a spectatorilor e 50 de ani. 50 de primăveri. 50 de mărgele în salba vieţii. Ne aşteaptă o lungă perindare prin faţa aplauzelor palide a vechilor profesori, doctori, rectori ai Clujului anilor 70, cărora organizatorii evenimentului le vor înmâna diplome onorifice. Lor şi lui Arpad Paszkany.

Seara e prezentată de Ramona Bădescu, această divă fierbinte a Italiei, trimisă la export de România, care sparge tăcerea solemnă atât prin prezenţa fizică, de sirenă încorsetată într-o mătase violet, cât şi prin discursul fără noimă, de la chiloţi de marcă la prietenia ei cu fotbalistul Totti şi la sufletul diasporei care suspină pentru ţara de origine.

E dezinvoltă ca o fecioară şi neştiutoare ca o şcolăriţă. “Datorită Balul Operei”, mărturiseşte ea, a venit pentru prima oară la Cluj, un oraş care „m-a făcut să mă simt acasă chiar dacă pentru mine era prima zi când eram în Cluj”. Spune că ştie două cuvinte în ungureşte: servus şi nem tudom, apoi gângureşte strâmb cu toţi dinţii la cameră, şi cere aplauze. Le primeşte. Penibilul ţipă strident ca un detector de metale când dă de fier, atunci când, recitând în dulcele dialect oltenesc-italian sponsorii şi partenerii media, Ramona spune suav: „Universitatea Babeş Bol…. Bol…. cu curaj, Bol-yai!”, termină ea, după ce i se şopteşte din sală.

Ca să se rotunjească momentul, pe scenă sunt invitaţi rectorul Bol-yai, Ioan Aurel Pop şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, primul rector al Bol-yai, după Revoluţie. Omul de radio Constantin Mustaţă, peste 50 de mărgele în salba vieţii şi el,  se prelinge ca un Nosferatu înarmat cu un desfăşurător.

Daţi-mi voie să laud pe toţi cei care au primit ediţiile anterioare, titlurile de Senior al Cetăţii. Nu se atribuie după vârsta părului alb, ci după performanţe“, spune cu o voce pierită.

Pe scenă sunt invitaţi, pe rând, cu scurte biografii, 16 premianţi. Printre ei, Dumitru Zdrenghea, Horia Bădescu care recită, evident, “E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, apoi istoricul Ioan Bolovan, mâna dreaptă a rectorului UBB. Bolovan e emoţionat vizibil, mulţumeşte “juriului care a crezut că sunt vrednic pentru această distincţie“, părinţilor săi “de sus“, soţiei şi familiei soţiei.

"Glamul" evenimentului e mai vizibil dinafară. În prima zi a Balului au fost câteva sute de participanţi / FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

“Glamul” evenimentului e mai vizibil dinafară. În prima zi a Balului au fost câteva sute de participanţi / FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Maestrul dirijor Constantin Râpă de la Academia de Muzică, scund şi sprinten cum îl ştim, în ciuda celor 75 de ani, îşi ia în stăpânire diploma arătând că “niciodată nu mi s-a dat nicio onoare, de nicio instituţie, mă simt undeva în cer pentru că în sfârşit mă simt băgat în seamă“. Momentul e terminat într-un hohot de râs al sălii care nu are inimă, atunci când Râpă spune că “s-a îndrăgostit” de Constantin Mustaţă.

După o scurtă intervenţie corală în timpul căreia ansamblul Antifonia, creat de Râpă în anii 60, interpretează “Sara pe deal”, este premiat şi Remus Câmpeanu, preşedintele de onoare al Universităţii Cluj. Este înalt şi în alb negru, de data asta în stil black-tie, nu doar în suflet. Pare resemnat şi cu mintea în altă parte, îi îndeamnă pe fanii Universităţii să nu dispere. “Să avem speranţă“, încheie el.

Mustaţă dă să prezinte următorul premiu, seniorului “Arpi”, dar se încurcă şi spune că acesta e “finanţatorul lui U”. În sală, aproape nicio reacţie. Arpi e plecat în Africa cu afaceri, iar Ovidiu Uscat, realizatorul de emisiuni, îi preia premiul. Moment de un firesc dezarmant: e premiat doctorul Zeno Millea care apare pe scenă ca la promenadă, într-o ţinută lejeră şi cu diplomatul în mână. “Dacă normalitatea a devenit o virtute, atunci sunt nevoit să suport consecinţele acestei normalităţi. Vă mulţumesc“, spune el simplu, apoi se retrage în spatele şirului de seniori şi îşi depozitează diploma în geantă, sprijinit de pianul decor.

Premiaţii la categoria Emblema de Cluj a fost societăţile Jolidon, Dacia Service, Remarul 16 Februarie, CFR Cluj, U Cluj şi ACI/FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Premiaţii la categoria Emblema de Cluj a fost societăţile Jolidon, Dacia Service, Remarul 16 Februarie, CFR Cluj, U Cluj şi ACI/FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Către finalul ceremoniei care a scos mulţi spectatori din sală, urmează un moment ecumenic. Mitropolitul Andrei şi episcopul Florentin Crihălmeanu sunt însoţiţi în scenă de două cadre în rochii albe şi eşarfe roz. Cei doi prelaţi dau mâna pe rând cu întreaga echipă de seniori deja cantonaţi în joc de glezne sub lumina reflectoarelor. Pare să fie începutul unui meci de fotbal, la intrarea adversarilor în teren. Ambii acceptă premiile în numele bisericilor pe care le reprezintă.

Ceea ce urmează, nu mai e operă, ci teatru. Din colţul drept al culiselor ajunge la microfon, pe nesimţite, cel de-al doilea amfitrion al serii, Rareş Bogdan; cu vipuşcă la pantaloni, eternul “ginerică”, după cum l-a gratulat, nu demult, un ziar de umor. Alături de Ramona Flu-Flu şi de Horia Uioreanu, vor împărţi medaliile “Emblemă de Cluj” acelor afaceri care au devenit branduri ale oraşului.

E un moment emoţionant…. îmi aduc aminte …. acum 30 de ani cu bunicul meu pe stadion…“, începe Bogdan, în ceea ce ar putea fi un master-class pentru Caţavencu: “Când mă gândesc la România, la ţărişoara mea…“, vorba lui nenea Iancu prin gura personajului său.

Se acordă prima distincţie lui “U Cluj”. Revine în scenă Remus Câmpeanu. Tot trist. În spiritul echităţii, următoarea emblemă merge la CFR Cluj, “o echipă care are o vitrină plină de trofee, o echipă iubită“, o prezintă Rareş Bogdan. Premiul e acceptat de preşedintele Iuliu Mureşan. “Da, da, Totti mi-a povestit că i-a plăcut foarte mult la Cluj“, suspină într-un zâmbet, Ramona.

Ramona Bădescu/ FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Ramona Bădescu/ FOTO: Tiberiu Matei (c) redactiadestiri.ro

Cei doi prezentatori insistă ca Mureşan şi Câmpeanu să-şi dea mâna, să “se îmbrăţişeze” în faţa sălii. “Aşa cum despre capră nu se ştie dacă e animal sau poziţie, aşa nici despre Cluj nu se ştie dacă e echipă sau oraş. În ultimii 10 ani, împreună cu Arpi, ne putem mândri cu rezultate extraordinare, suntem la fel de cunoscuţi în străinătate ca şi în România. Brandul fotbalului clujean pe care îl reprezentăm se confundă cu oraşul“, spune Mureşan. Poartă degeaba costum.

Urmează nişte premii cu dedicaţie, unor afaceri care, insistă Rareş Bogdan, au sprijinit cultura şi presa: Remarul 16 Februarie şi Dacia Service. Fraţii Aşchilean sunt evocaţi alături de ACI Cluj, cea de-a cincea emplemă, apoi Jolidon, ultima premiată. “E un brand pe care îl port pe mine, nu pot să arăt, credeţi-mă pe cuvânt. Ajută pe femei să fie frumoase pentru bărbaţi“, explică Ramona Bădescu.

Se face o fotografie de grup, apoi scena rămâne ruşinos de goală, iar în aer e ceva nedefinit de bizar şi de nelalocul lui. Nefirescul şi spoiala. Începe un spectacol muzical, dar urechile spectatorilor sunt ciulite către foaier unde va începe în curând un coctail, nu cumva să audă clinchetul paharelor de şampanie. Hai, Ciao, Balul Operei!

8 Comentarii

 1. mihai pavel 25 February 2013 10:41 am

  Dumnezeule! Ar trebui sa-i zica Balul Operetei! Penibilitatea asta tine de ani de zile. Chiar nu se poate face ceva sa nu ne mai facem de rusine, an de an, cu astfel de manifestari semidocte? Chiar nu mai exista in orasul acesta nici un om de cultura? Nici o personalitate? Mascaricii astia chiar nu mai au limite? In fiecare an privim cu neputinta pe acest Mustata si pe acest penibil – Rares Bogdan cum isi bat joc de Opera? La chestia asta ii spune Balul Operei? Dar cei prezenti in sala, cei care gireaza evenimentul, cum naiba se pot uita dimineata in oglinda?
  Felicitari pentru articol. Macar are cineva curajul sa spuna lucrurilor pe nume. O voce cam singulara, dar e mai mult decit nimic. Si referiti-va si la cealalta penibilitate – Capitala Culturala Europeana. Vedeti pe ce cheltuie Morosanu banii!

 2. constant-in 25 February 2013 12:42 pm

  Da … Comentariul mi-a prilejuit doua stari: prima de multumire ca stau in casa increzator in relatarea D-voastra ca sursa demna dar si ca observator analist; a doua, ca etimologia cuvantului ‘snob’ este depasita prin ‘valentele’ spectacolului relatat in artricol si personajelor inscrise in ridicol.

  Ca bal – daca-i bal, bal sa fie! Dar mai bine la fotbal pentru ca de la bal poti ajunge la spital.

 3. zapp 25 February 2013 1:14 pm

  Kitsch a la cluj !

  dezgustator ginerica bogdan si starletapornobadescu.

  asta e elita clujului.

  Imi vine sa vars.(apud sarmalereci)

 4. vasile morar 25 February 2013 7:04 pm

  Mustata? Ce cauta in zilele noastre acest exponent al vechiului regim…da de fapt si un oportunist al tuturor timpurilor. Si cum sa nu faca confuzii, cand niciodata nu a avut nici cea mai vaga legatura cu niciun sport nici “atunci”, cu atat mai putin “acum”, adica dupa ’89.

 5. spi-oana 25 February 2013 8:22 pm

  Nota, nu e Opera e Teatrul National. Opera e cea maghiara, de vis-a-vis de parcul central. Acustica din interior e de teatru nu de opera pentru ca e un teatru. Da, balul Operei se tine la Teatrul National. Nu “Opera s-a umplut incet” ci “Teatrul”

 6. sebi 25 February 2013 10:13 pm

  Bravo pentru articol!

 7. raul 26 February 2013 4:11 am

  Superb articol despre penibilul eveniment al asa zisului bal al operei clujene. Penibil, de la prezentatoare inceand, pana la nesemnificativii (reprezentati ai u cluj, cfr) invitati pe scena

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.