FC Puterea vs CS Opoziţia. Cum ar suna şedinţele Consiliul Local, dacă USL şi PDL ar juca fotbal

Publicat de Codruța Simina  /   February 21, 2013 - 7:14 pm  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   Nici un comentariu
Echipele sunt aliniate la centrul terenului, se intonează imnul României / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Echipele sunt aliniate la centrul terenului, se intonează imnul României / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Din cauză că şedinţa Consiliului Local de joi, 21 februarie, a fost convocată pentru ora 16.00, majoritatea consilierilor s-au grăbit să termine, ca să ajungă la meciul dintre CFR şi Inter Milano, programat de la ora 20.00 pe stadionul “Dr. C-tin Rădulescu”. Din simpatie pentru pasiunile lor sportive, am decis să vă prezint dezbaterea celor 57 de proiecte de pe Ordinea de zi ca pe un meci de fotbal 🙂

Dezbaterile dintre consilierii locali ai USL şi cei ai PDL din şedinţele Consiliului Local seamănă, la o adică, cu înfruntările fotbalistice din campionatul naţional. Se găsesc de toate din lumea fotbalului în meciurile lunare dintre FC Puterea şi Club Sportiv Opoziţia: blaturi subtile, insolvenţe morale, patroni răsfăţaţi şi, din când în când, doi-trei antrenori taciturni, dar de cursă lungă.

Arbitru de replici este UDMR-istul Csoma Botond, care, de când e preşedinte al şedinţelor Consiliului, pare din ce în ce mai uimit să-şi descopere propria seriozitate. Tuşieri sunt mai mulţi, şi portari, şi fundaşi. Cu marcatorii stăm mai prost, dar o să fie bine. În fine, observatorul e secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, dar câteodată mai că Opoziţia ar cere şi ea observatori străini. Se consideră punct marcat când una din tabere îşi “trece” proiectul, în defavoarea celeilalte. Replicile sunt pase, iar faulturile sunt jigniri. Din păcate, la şedinţele Consiliului Local nu există lovituri de pedeapsă.

După intonarea imnului, se fluieră începutul. 14 jucători la Putere, 13 la Opoziţie, deci un meci greu. Prima repriză e pe Regulamentul Cimitirelor, proiect care se dezbate a treia sau a patra oară, şi în care Puterea nu poate înscrie dacă nu e ajutată de Opoziţie. La şedinţa de azi, este şi public. În spatele sălii, zeci de clujeni aşteaptă să se discute diverse proiecte.

Fără să obosească balonul prea mult, Puterea înscrie, după luni întregi în care a încercat să treacă Regulamentul şi n-a reuşit. E un fel de blat între echipe, care se machiază cu puţină dezbatere, un amendament şi un vot împotrivă. E minutul 15, Puterea 1, Opoziţia 0. Sau măcar 0,5, că fără votul ei nu mergea proiectul.

La al doilea proiect, privind imobilul de 10 etaje care ar urma să fie construit în zona Iulius Mall, miroase iar a blat. Peluza simte asta şi cere cuvântul. Un grup de cetăţeni din zona Iulius Mall cer să se amâne proiectul, până va fi dezbătut public. Emil Boc face o scamatorie cu mingea, şi încearcă să-i convingă pe oameni că proiectul se poate dezbate public şi după ce Primăria autorizează lucrările. În ajutorul lui sare Claudia Anastase, consilier local USL, care trimite o minge departe în peluză.

Abia se dezamorsează situaţia incendiară din peluza Iulius Mall, că încep scandările din peluza Cimitire. Un grup organizat de pensionari vibrează de rumoare şi cu liste întregi de semnături. Şi-au dat seama că proiectul care îi interesa s-a votat deja.

Meciul continuă, pe teren, cu nelămuriri ale consilierului local Doru Stoica, directorul companiei DAAS Engineering, care a făcut lucrările de instalaţii la Cluj Arena. El şutează slab spre Emil Boc, care îi reţine fără greutate fiecare minge. La pasă sare şi Gabriel Oniga de la Opoziţie. Nici el nu trece de Boc. Boc îi pasează lui Adrian Popa, care duce interesul public în terenul advers. Îl aşteaptă acolo Claudia Anastase, jucător tehnic, dar care se pierde în faţa porţii. E o îngrămădire la balon, nu se mai înţelege cine susţine proiectul de la Iulius Mall şi cine nu. Irimie Popa, profesor universitar la FSEGA şi senator în Senatul UBB se uită lung la zig-zag-urile mingii. Încă n-a atins-o 🙂

Doru Stoica de la Opoziţie are din nou mingea, şi e deposedat de Emil Boc. Fără drept de apel. “Haideţi, domnule, fiţi serios, dacă nu respectăm legea vine instanţa peste noi. Fiţi serios!”, îl potoleşte Boc. În acest moment, jocul e atât de tehnic şi plictisitor, încât merită o pauză publicitară. Când revenim, proiectul de la Iulius Mall a trecut cu 26 de voturi. Deci câte un punct pentru Putere şi Opoziţie, dar în minus. Niciunii nu şi-au dorit mai mult victoria.  E minutul 60, scorul e 0 la -0,5.

Devălmăşie în teren. Opoziţia marchează scurt şi îl lasă, până data viitoare, pe deputatul Adrian Gurzău fără spaţiu de sediu. Emil Boc încearcă să redreseze situaţia, Claudia Anastase pune mingea în lumină: şi deputatul USL Steluţa Cătăniciu a vrut acel spaţiu şi i s-a promis, iar apoi Gurzău a intervenit. Arbitrul Csoma râde mânzeşte, de parcă a trecut pe la restaurantul Aroma cu o valiză, în miez de noapte.

Un suporter de vreo 45 de ani sare de la locul lui, intră în teren, şi se răţoieşte la jucătorul Boc: “De patru luni vreau să ajung în audienţă la dumneavoastră, nu sunteţi în stare să mă ascultaţi”. Jandarmii îl scot de pe teren.

Juniorul Moisin, jucător tehnic şi el, dar puţin inspirat, ia mingea şi îşi pasează singur vreo 10 minute. E 0 la 0,5, Opoziţia e în avantaj, şi jucătorul Boc îşi aduce aminte de principiile democraţiei şi moralităţii. Mingea i se întoarce direct în faţă, de la Claudia Anastase. Repune în teren Anna Horvath, dar meciul s-a consumat. E minutul 75, Opoziţia a avut o mică victorie. Pentru a o atenua, Radu Moisin face duble cu mingea, sub nasul lui Adrian Mureşan de la USL şi se laudă cu papucii noi cu crampoane. Mureşan mai are puţin şi plânge.

“Naşul” Ionică Pop tranşează problema, adresându-se arbitrului Csoma: “Domnule preşedinte, suntem tot la punctul care a trecut?”. Curat sportiv, arbitrul dictează aruncare de la margine.

Meciul se reia fără faze spectaculoase, până la minutul 92, când Moisin îşi scapă mingea în buză, spunând că avanpremierele la TIFF se fac la cinematograful Victoria: “ştiţi, atunci când se prezintă filmele de la TIFF vara“… Cinefil înrăit, acest jucător 🙂 Cu stângu-n dreptu îşi dă şi Ovidiu Chifor, iar fazele nu se concretizează decât în râsetele sălii.

Doi jucători de la USL părăsesc terenul, se cere şi PDListul Tomoş de la 19.45. Aici ar mai putea interveni o pauză publicitară, în care comentatorii din studiouri să dezbată calitatea slabă a antrenorilor, adică a liderilor de partid, care trimit în teren jucători incapabili să înţeleagă strategia de joc.

Înapoi pe teren, chiar şi cei mai lipsiţi de spirit spectatori observă că mingea nu ajunge niciodată la Radu Raţiu. În mod cu totul ciudat, el este directorul societăţii care administrează cea mai modernă arenă a Clujului 🙂 Nu vede balonul nici Radu Constantea deşi şi el e inexplicabil, reprezentantul consilierilor în AGA lui “U”. UDMR-ul mimează rolul fundaşilor, dar nu e nevoie de ei: în realitate, Opoziţia sprintează foarte rar spre poartă.

Fază slabă la poarta PDL, când intră în discuţie subiectul achitării pepenilor confiscaţi în

Irimie Popa, acest Tony al PSD Cluj / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Irimie Popa, acest Tony al PSD Cluj / FOTO (c) redactiadestiri.ro

epoca Apostu. Deşi aveau toate avantajele, consilierii USL ratează. Pentru prima dată la minge, PSDistul Irimie Popa duce mingea până în faţa lui Boc şi se precipită, apoi o pierde. Parcă e Tony de la “U”, în campionatul trecut. I se spunea “taurul” 🙂

Puterea înregistrează un punct întreg, odată cu trecerea celor două proiecte prin care clujenii achită facturile lăsate de Sorin Apostu. Cu votul Opoziţiei 🙂 Unu la zero, doamnelor şi domnilor, aşa arată situaţia, mai ales din sală, sperăm să nu apară vreodată bănuiala că aici ar fi avut loc un blat.

La pauză, sportivii de la USL şi PDL trag din ţigări ca profesioniştii din Liga I. C-aşa e-n fotbal.

Irimie-Tony mai ratează o fază cu potenţial, la dezbaterea privind strada Mozart din Bună Ziua. Boc îi ia mingea de sub nas şi preia controlul partidei: rezolvă, face, comunică. După această fază, se intră iar într-un joc monoton, fără pase spectaculoase. Csoma Botond vorbeşte ca un angajat de la Sotheby’s care creşte miza unei licitaţii: adică repede şi de neînţeles. Suporterii părăsesc Sala de Sticlă răzleţ, cam dezamăgiţi.

Moisin marchează, tot tehnic, la discuţia despre Asociaţia Eco Metropolitan, a Consiliului Judeţean. A repetat, se vede, controlează mingea cu sânge rece, trimite cuvintele direct în vinclul USL. Şut după şut, apărarea USL e buimacă, arbitrul râde iar mânzeşte, Emil Boc îşi mângâie bărbia muţumit: a fost un antrenor bun pentru Moisin 🙂

Claudia Anastase îi fură “chi”-ul: proiectul desfiinţat de Moisin e la iniţiativa primarului Emil Boc. E rândul Claudiei Anastase să facă duble sub nasul lui Moisin. Care, admirabil, ia din nou mingea, caută culoare, merge iar înainte… Nu-i mai iese. Adrian Popa simte că Moisin pierde teren, iese în ajutorul lui şi stabilizează linia de atac a PDL-ului. Moment în care, din neant, fără ca nimeni s-o fi bănuit, din plutonul USL se desprinde Ioana Borza, care trimite mingea printre urechile lui Boc: “Domnule primar, nu doar că proiectul e din iniţiativa dumneavoastră, dar aţi şi semnat documentele Asociaţiei, e semnat, Emil Boc”.

Scurt, în ficat, cu efect. Se simte la nivelul lui Boc, care îşi pierde calmul şi începe să ridice vocea. “Nu stăpânesc Adevărul, n-am de unde să ştiu toate detaliile. Care-i problema, pierdem meciul CFR-ului, asta e problema!”, spune Boc grăbit. Pasele se scurtează, e prima dată când Boc şi-a pierdut răbdarea în Consiliu, de când a venit la Primărie. Nu ştie să piardă. Ai zice că a avut destul timp să înveţe şi partea asta a jocului…

E doi la unu, Boc vorbeşte sacadat, intervin, în sfârşit, fundaşii UDMR: Anna Horvath vrea să-l salveze pe Boc de tirul de mingi. În final, Puterea câştigă: s-a făcut cam de-un 3 la 2 cam sec. În continuare, Constantea şi Raţiu n-au văzut mingea. Nici Anca Mureşan. Doru Stoica nu aude fluierul final, ia mingea şi dă să şuteze. Arbitrul Csoma declară şedinţa închisă, în râsetele sălii.

E minutul 180, “Naşul” Ionică Pop îşi ia căciula cu beretă, fâşul matlasat şi geanta şi pleacă, e cam nedumerit. Cu mai mult talent se juca parcă, pe vremea lui…

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.