Boc a luat aplauzele sălii, Udrea oftaturile. Cronica unei după-amieze democratice

Publicat de Codruța Simina  /   February 28, 2013 - 10:33 am  /   Publicat în Reportăjel, slider  /   Nici un comentariu
Elena Udrea a primit flori din partea clujenilor PDLişti / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Elena Udrea a primit flori din partea clujenilor PDLişti / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Elena Udrea e un fel de MRU, la nivel emoţional. Nu transmite nimic, doar un fel de ştiinţă politică tehnică. Altfel, e complet lipsită de emoţie, sau măcar de capacitatea de a o sugera. Asta a fost drama întânirii ei de ieri cu PDL Cluj. Oamenii din carne, oase şi mai ales vise politice aproape că au adormit cât şi-a recitat ea proiectul politic. Sau viziunea.

Singurul conştient de asta a fost Emil Boc care, către finalul discursului doamnei, l-a certat pe Daniel Buda că a permis presei să rămână în sală.

Ca atare, presa a fost invitată afară din sală, pentru dezbaterea “moţiunii” Elenei Udrea. Ar fi bine ca măcar în acel timp, dedicat discuţiilor “cu baza partidului”, doamna să fi avut ceva relevant de spus. Altfel, Emil Boc a fost liderul incontestabil al întâlnirii.

*

În Sala Europa s-au adunat aproape toţi membrii notabili ai PDL Cluj: juniorul Moisin cu cravată bleu ciel, de data asta fără domnişoara care îl făcea parte a conceptului “cel mai frumos cuplu”. Lângă el Radu Constantea, apoi Steluța Racolța, Rareș Rusu, poziționat strategic lângă “dom’ profesor” Stamatian, fost prefect.

Sunt în sală şi Gheorghe Șurubaru, cel mai tăcut viceprimar pe care l-a avut vredată Clujul, Alexandru Coroian şi Alin Tişe, “tamponaţi” de costumul corpolent al lui Adrian Papahagi, aşezat şi el strategic între foştii capi ai Consiliului Judeţean. Petru Călian şi foştii săi colegi din PRM, trecuţi la PDL, diverși angajați ai Primăriei Cluj-Napoca, în fine, domni şi doamne, unii luaţi cu arcanul şi aduşi cu rata la Cluj, să asculte moţiunea şi viziunea.

Emil Boc a fost cel care a ţinut mereu echilibrul sălii / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Emil Boc a fost cel care a ţinut mereu echilibrul sălii / FOTO (c) redactiadestiri.ro

În sfârşit, vine şi Elena Udrea, îmbrăcată sobru, cu părul prins, însoţită de Emil Boc, Daniel Buda şi alţi câţiva PDLişti din fostele guvernări. În aplauzele sălii, Udrea se pune la pupitru, între Emil Boc şi un domn care pare făcut din fălcuţe, cum spune Viorel Ilişoi. E Florin Popescu şi va reuşi să explice, în discursul său, mai peste vreo 20 de minute, cum stă treaba cu rochiile şi poşetele femeilor.

Până atunci, după încercarea neizbutită de a scoate presa din sala de şedinţe, Emil Boc “rulează”, în aplauzele sălii. “Am spus foarte clar că o susțin pe Elena Udrea la șefia PDL. Şi asta în condiții de respect și apreciere la adresa tuturor candidaților. O cunosc, știu ce poate, știu tenacitatea de care dă dovadă. Doamna ministru e mai democrată decât mine, e de acord ca evenimentul să fie public. Oricum nu avem nimic de ascuns”, declamă Boc. Și curg laudele la adresa doamnei Udrea, care a încremenit la prezidiu și zâmbește scurt și îngăduitor.

Discursul lui Emil Boc a animat sala - FOTO (c) redactiadestiri.ro

Discursul lui Emil Boc a animat sala – FOTO (c) redactiadestiri.ro

Boc aruncă cu săgeţi în actuala conducere a PDL: “Astăzi, USL-ul guvernează fără Opoziție. A face Opoziție de catifea, mai bine nu o faci. Trebuie să existe dezbatere în partid,  avem nevoie de o nouă schimbare de ritm”, spune Boc. În mod ironic, fiecare partid care ajunge în Opoziție își aduce aminte de principiile democratice și dezbateri. Parcă mai an îl excludeau pe Cristi Preda taman pentru democrația clamată azi.

“Cred că ar fi o greșeală uriașă să rupem electoratul nostru de cel al președintelui. Elena Udrea va menține în continuare electoratul președintelui alături de cel al PDL. Că am pierdut o parte din electorat e rău”, zice Boc. Și mai adaugă că nu e meserie ușoară să fii șef de partid. Normal, doar nu există școală profesională pentru asta.

Mai departe, discursurile celorlalţi invitaţi te fac să nu înţelegi exact dacă e o adunare pro PDL sau împotriva PSD. Fostul ministru al industriilor din Guvernul MRU spune şi el ce-a înţeles: “Puterea nu se dă, se ia. PDL poate să ia Puterea în 2016 de la USL!”. Dar asta numai sub conducerea Elenei Udrea.

Omul-fălcuță, Florin Popescu, șeful  Consiliului Judeţean Dâmbovița, urcă la pupitru. E emoționat. Și puțin peltic. “Cât a fost doamna Udrea ministrul dezvoltării, dar două lucruri am auzit despre ea. Că are poșete. Păi toate femeile au pantofi cu toc și poșetă! Are voie să aibă pantofi cu toc și poșete. Şi că tot ce făcea era prost. Dar făcea ceva!” Așa e, bogdaproste doamna Udrea.

Doi grei ai PDL Cluj, Adrian Papahagi şi Alin Tişe / FOTO (c) redactiadestiri.ro

Doi grei ai PDL Cluj, Adrian Papahagi şi Alin Tişe / FOTO (c) redactiadestiri.ro

“Mulți am fost, puțini am rămas”, mai zice el, de parcă PDL-ul a ieșit dintr-un pogrom, nu de la Guvernare. Mai departe, un membru PDL cu voce moali, moldovineascî, spune că românii trebuie să știe că au fost mințiți în decembrie. Așa, scoasă din context, afirmația lui îți dă fiori.

“Liderul politic trebuie să aibă carismă și priză la public. Să spargă ecranele. Că-n rest au secretari, consilieri”, spune şi-un domn deputat cu nume predestinat, Tinel Gheorghe. Deci Udrea trebuie votată, zice el, pentru că “sparge ecranele şi toată lumea vrea să-şi facă poze cu ea”. În rest, ştiţi voi, fac secretarii, consilierii…

Vine în sfârşit Elena Udrea la microfon, şi începe lungul supliciu al plictiselii viziunii. Se vede că doamna s-a pregătit: vorbeşte fără bâlbe, cursiv, corect, confecţionat. A fost şi este în echipa lui Emil Boc, s-au pierdut un milion de voturi, PDL are încă președintele țării, minciunile guvernului Ponta, lipsa de viziune în 2012, alianță făcută târziu cu ARD… Daniel Buda butoneaza telefonul, Boc bea apă, Radu Rațiu citește ceva pe iPhone, la fel şi omul-fălcuţă.

Emil Boc îl ceartă pe Daniel Buda: presa trebuie să iasă din sală.

“Noi ştim că există frustrare la baza partidului, îngrijorare la baza partidului”, spune Udrea cu vocea mai plată ca apa cu lămâie. “Avem nevoie de oameni care pot să adune electorat, reconstrucția este cuvântul de ordine. Orice echipă urmează un lider, aşa că trebuie să ne întrebăm acum cine este cel care poate să revigoreze acest partid?”.

Un telefon sună prelung în sală.

Elena Udrea a ajuns la importanţa Bisericii, care “poate fi un partener al comunității mai bun decât Statul”. Elena Udrea vrea să apropie PDL de Biserică. Şi de femei, despre ale căror probleme vorbeşte cu răceală şi detaşare.

“Vreau un PDL puternic și-l putem construi împreună, PDL este soluția pentru România. Vreau să aveți încredere că am energie, forță, dăruire pentru a putea conduce PDL!” Aplauzele erup în sală ca o mulţumire că s-a terminat.

Emil Boc nu mai are răbdare, Daniel Buda invită presa să iasă din sală, urmează “dezbaterea moţiunii”. Probabil la partea asta de dezbatere democratică, cu uşile şi microfoanele închise, Elena Udrea ştie să creeze şi-o emoţie, ceva, acolo, orice, care să şteargă amintirea ultimelor 20 de minute cu gust de praf de cretă.

Presa adună cabluri şi se retrage din sală. Pe holurile Casei de Cultură se aude vocea lui Boc în difuzoare: “poate ar fi mai bine să nu vorbim în microfon, să vorbim între noi, aşa…” Şi apoi nu se mai aude nimic. Membrii de la tineret au ieşit la ţigară, ca după o lungă lecţie la tablă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.