Crăciunul în poveştile condamnaţilor de la Gherla. “Nu există durere mai mare decât amintirea fericirii din trecut” (III)

Publicat de Bianca Felseghi  /   December 24, 2012 - 12:39 pm  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   1 Comentariu

Luminiţe şi focul dansând în sobă sunt sinonime cu Crăciunul de Poveste, crede P.I./ FOTO: thedesignwork.com (c)

Episodul al treilea din serialul nostru este o poveste emoţionantă autobiografică despre cel mai frumos Crăciun petrecut în casa bunicilor şi despre tradiţiile de sărbători. Textul a fost scris de P.I condamnat la 3 ani de închisoare.

Datorită unor circumstanţe nefaste am ajuns în această instituţie a statului, dar haideţi să nu lăsăm spiritul Crăciunului să dispară. Câtă vreme trăim, râdem, plângem – înseamnă că existăm, iar dacă existăm, cineva ne iubeşte. Eternitate într-o oră. Sunt conştient că nu există durere mai mare decât amintirea fericirii din trecut în vremurile triste, dar pentru fiecare dintre noi va veni ziua aceea în care vom sărbători Crăciunul alături de familie. Niciunul să nu se îndoiască de asta”, scrie el.

Pentru P.I, Crăciunul de poveste pare extras din romane: „Nu mai ţin minte anul, o fi 1995 sau 1996. Ce contează este imaginea mirifică ce mi-a rămas întipărită în minte, din noaptea dinaintea Crăciunului. Mă aflam în fosta cameră a mamei mele. Mobila veche, sculptată din lemn de nuc încă îşi păstrase luciul. Focul din soba din teracotă se întrezărea printre micile orificii, parcă dansa pe mobilă într-un ritm nebun.

Priveam pe geam cum ninge puternic. Casa bunicilor se află la poalele munţilor din zona de nord a Carpaţilor, la distanţă mică de o pădure de conifere. Casele mici care alcătuiau mica comunitate de foşti mineri din satul Băiţa, fumegau prin hornurile minuscule, iar prin micile ferestre scânteiau luminiţe.

Peisajul conturat în faţa ochilor era deosebit parcă desprins din faimoasele romane ale lui Karl May

Cum arată Crăciunul perfect din perspectiva unui puşcăriaş de la Gherla, puteţi citi în documentul de mai jos, în scriitură olografă.

  • Primul episod din seria Crăciunul în poveştile condamnaţilor de la Gherla. “Asta ne dorim cu toţii, să fim iertaţi“, se află aici.
  • Cel de-al doilea episod, “Crăciunul are puterea deosebită de a face numai miracole” se află aici.

scrisori penitenciar part III

Un comentariu

  1. Pingback: Crăciunul în poveştile condamnaţilor de la Gherla. Închis pe viaţă, un deţinut explică taina Naşterii Domnului (IV) - Redacția de Știri

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.