Crăciunul în poveştile condamnaţilor de la Gherla. Închis pe viaţă, un deţinut explică taina Naşterii Domnului (IV)

Publicat de Bianca Felseghi  /   December 25, 2012 - 5:36 pm  /   Publicat în Exclusiv, slider  /   Nici un comentariu

Naşterea Domnului e povestită cu lux de amănunte de un vieţaş de la Gherla/ FOTO: parohia-ort-vcetatii-bv.ro (c)

O.I.M este „vieţaş”. În limbajul de penitenciar, în categoria condamnaţilor pe viaţă intră toţi acei deţinuţi care au de ispăşit pedepse de peste 25 de ani de închisoare. O.I.M are 30 de ani de celulă.

Povestea lui de Crăciun este de fapt o relatare în limbaj profan a poveştii biblice a Naşterii Domnului, plină de umor involuntar.

Pentru majoritatea „vieţaşilor”, recursul la religie este ultima redută pentru a rezista şocului încarcerării pentru trei decenii.

Puteţi citi în documentul de mai jos, în variantă olografă, ultimul text din seria Poveştilor de Crăciun din Penitenciarul Gherla, din care redăm un fragment:

Între timp Maria ajunge acasă la Nazaret, după vizita făcută Elisabetei. Însă ea este necăsătorită şi în a treia lună de sarcină. În curând acest lucru va fi cunoscut în mod public în tot oraşul în care locuieşte. Ceea ce face ca situaţia să fie şi mai gravă este faptul că Maria este logodită cu tâmplarul Iosif şi se ştie că sub legea dată de Dumnezeu poporului evreu, o femeie logodită, dar care acceptă să aibă relaţii sexuale cu un alt bărbat trebuie să fie ucisă cu pietre. Cum poate ea să-i explice lui Iosif provenienţa acestei sarcini?

Întrucât Maria a fost plecată timp de trei luni, Iosif este nerăbdător să o vadă. Atunci când se întâlnesc Maria îi spune vestea şi relatează cu lux de amănunte cele întâmplate, încercând din răsputeri să-i explice că este însărcinată prin intermediul spiritului sfânt al lui Dumnezeu. Dar pentru Iosif, acest lucru este greu de crezut”.

  • Primul episod din seria Crăciunul în poveştile condamnaţilor de la Gherla. “Asta ne dorim cu toţii, să fim iertaţi“, se află aici.
  • Cel de-al doilea episod, “Crăciunul are puterea deosebită de a face numai miracole” se află aici.
  • Episodul al treilea, “Nu există durere mai mare decât amintirea fericirii din trecut în vremurile triste“, se află aici.

scrisori penitenciar part IV

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.