În amintirea creatorilor Clujului

Publicat de Codruța Simina  /   November 30, 2012 - 10:50 am  /   Publicat în Editorial  /   Nici un comentariu

CV-ul lor ar fi conținut câteva rânduri. Am creat o țară. Am creat o universitate. Am creat destine. Ei și-au imaginat Clujul așa cum este el azi, iar ideile lor au supraviețuit timpului și au ghidat visele a generații întregi de tineri.

RedacțiadeȘtiri.ro inaugurează, de azi, un serial care îi are ca protagoniști pe ei, creatorii uitați ai Clujului modern. Ne-au interesat vizionarii. Cei care și-au întins visele până când acestea au atins realitatea. Cei care, iubind acest oraș și oamenii lui, au rămas umani și dedicați unor cauze care astăzi pot părea ușor desuete: dreptatea, unitatea națională, viața sănătoasă, cultura sau educația.

Nu încercați să găsiți termen de comparație între ei și politicienii sau administratorii locali de acum. Și vorbim aici de aceia care trăiesc pentru muritorii de rând pe conturi de Facebook administrate de aghiotanți și vin la ședințe cu tablețici, de pe care citesc rubricile de meteo și horoscopul. Ei, vedetele de o zi, care împânzesc cu fețele lor de hârtie orașul o dată la 4 ani. Ei care se tem de idei, pentru că nu le înțeleg. Ei care nu mai apar printre oameni, pentru că se cred deasupra lor.

Ei nu au nicio legătură cu marii clujeni, cu dârzenia și buna credință a aestor oameni care s-au dedicat orașului. Ideea acestui serial a venit în timp, urmărind bâlbele primarilor care au ras spațiile verzi din oraș (gândite cu multă grijă și responsabilitate de alții, înaintea lor), urmărind risipa banului public pe proiecte megalomanice de lipsa cărora nu suferea nimeni.  Puneți în balanță parcul Babeș și spinarea de beton greoaie a ceea ce ar fi trebuit să fie Sala Polivalentă, ca să înțelegeți diferența dintre unii și alții.

Ultimul semn că acest serial merita realizat a fost coregrafia galeriei lui “U” Cluj. Mii de clujeni au afișat un banner uriaș cu profesorul Iuliu Hațieganu, înaripat. Vi-l imaginați, vreodată, într-un viitor posibil, pe Andrei Marga într-o ipostază asemănătoare?

Serialul nostru începe cu una din figurile esențiale ale anilor Marii Uniri: Alexandru Vaida Voevod, evocat de nepotul său dinspre tată. Vă invităm să citiți istoria excepționalei sale realizări, doar pentru a putea să spuneți, apoi, “La mulți ani, România” cu conștiința exactă a cât de mult au valorat Clujul și clujenii în înfăptuirea ei.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

*


*

Copyright © 2012 Redacția de Știri.